Mathematical model applications of activated sludge
Aktif çamurda matematiksel model uygulamaları
- Tez No: 202435
- Danışmanlar: PROF. DR. DAVUT ÖZDAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Modelleme, ASM1, KOI fraksiyonları, SSSP, simülasyon, Modeling, ASM1, COD fractionation, SSSP, simulation
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giderek sıkılaşan yasal düzenlemelerle birlikte biyolojik nutrient giderimi sistemlerinin tasarımı ve işletiminde matematiksel model uygulamaları önem kazanmaya başlamıştır. Bilgisayar teknolojisindeki gelişmeler aktif çamur tesislerinde devam eden süreçlerin açıklanabilmesi için gerekli olan kompleks modelleri çözebilen bilgisayar programlarının geliştirilebilmesini sağlamıştır. Bu çalışmada, evsel atıksularda KOI ve azot fraksiyonları ile kinetik ve stokiyometrik parametrelerin belirlenmesinde kullanılan metodlar değerlendirilmiş, atıksu gerçek tesis verileri ve literatürde bulunan çalışma sonuçları kullanılarak fraksiyonlarına ayrılmıştır. Ayrıca, ?IWAQ Activated Sludge Model Number 1 (ASM1)? modeli, ?Single-sludge Simulation Program (SSSP)? programı kullanılarak İzmir Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisi'ne uygulanmıştır. Simülasyonlarda, modeli geliştiren IWAQ Çalışma Grubu tarafından önerilen kinetik ve stokiyometrik parametreler kullanılmıştır. Tesisin organik kapasitesinin belirlenmesi amacıyla farklı KOI konsantrasyonlarıyla simülasyon çalışmaları yapılmıştır. Çalışma sonucunda, gerek karbonlu ve azotlu maddelerin gideriminin, gerekse havalandırma havuzlarındaki MLSS konsantrasyonunun ASM1 kullanılarak modellenebildiği ve tesisin organik kapasitesinin tahmin edilebildiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Application of mathematical models in design and operation of biological nutrient removal systems is becoming more important with the legislations getting stricter. Recent developments in computer technology enabled development of computer programs that are able to solve complex models required to describe the processes taking place in activated sludge plants. In this study, several methods for determining COD and nitrogen fractions and kinetic and stoichiometric parameters for domestic wastewaters are evaluated, and wastewater is fractionated using actual plant measurements and results of previous studies in literature. In addition, IWAQ Activated Sludge Model Number 1 (ASM1) is applied to İzmir Güneybatı Wastewater Treatment Plant using Single-sludge Simulation Program (SSSP) as the simulation environment. Default kinetic and stoichiometric parameters offered by IWAQ Task Group are used in simulations. Simulation studies are performed with different COD concentrations to determine plant?s organic capacity. As a result of study, it is shown that the fate of carbonaceous and nitrogenous components of wastewater and MLSS concentration in aeration tanks can be successfully simulated and plant?s response to various conditions can be estimated using ASM1.