A tool to create 3D animation films
Üç boyutlu anımasyon film geliştirme aracı
- Tez No: 202507
- Danışmanlar: PROF. DR. ALP KUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu çalısmanın amacı üç boyutlu animasyon film gelistirme konusunda tecrübe edinilmesi, üç boyutlu film gelistirme sürecinin disipline edilmesi ve örnek bir üç boyutlu animasyon film gelistirme aracının gelistirilmesidir. Su an ki üç boyutlu animasyon film sanayisinde kullanılan bilgisayarlar donanımsal grafik motorlarına sahip bu amaç için tasarlanmıslardır. Sıradısı olarak, kullanılan donanımsal altyapı kullanılan yazılımlara özel olarak üretilmistir. Bu bilgisayarların bir çogu Sun Systems üzerinde çalısan milyon dolarlık ederlere sahiptir. Olusturma süreci kontrol altına alınmadıkça bu gereksinimlerin kisisel bilgisayarlar seviyesine indirilebilmesi olası degildir. Üç boyutlu animasyon film gelistirme süreci SDLC izlenerek yönetilebilir. Buna karsın gelistirme adımı kullanıcının detaylara takılmadan büyük resim ile ilgilenebilmesine izin veren, görsellik ihtiyaçlarına soyutlama yapabilecek, gömülü bir grafik motoruna sahip güçlü bir entegre gelistirme ortamına (IDE) gereksinim duymaktadır. Bu projedeki gelistirme ortamı ?Weendigo? kod adıyla anılmaktadır. Weendigo, kızıl derili inanısına göre bir insanın baska bir insanı yediginde onun yeteneklerine, cesaretine, gücüne ve kapasitesine sahip olması durumudur. Pneuma ise insanları diger canlılardan daha degerli yapan ruh anlamındadır. Weendigo bu projedeki entegre gelistirme ortamının, Pneuma ise grafik motorunun ismidir. Weendigo bilesen temelli mimarisiyle belirli arayüzleri destekleyen bilesenlerin çalısma zamanında eklenip çıkartılmasına izin vermektedir. Weendigo bu bilesenlerin yeteneklerine sahip olurken, Pneuma bu bilesenlere can vererek yeteneklerin açıga çıkartır. Ek olarak bu özellik, farklı rollerdeki kisilere farklı bakıs açıları sunarak sürecin basından sonuna kontrol altında olmasını saglamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to have know how on creating 3D animation films, discipline 3D animation film generation process and develop a sample tool to create 3D animation films. Current 3D animation film industry use computers that have built in graphics engines and dedicated for this purpose. Uncommonly, underlying hardware is produced specifically for the software to produce films. Most of these computers are operated on Sun Systems and have costs in million dollars rank. It is not possible to reduce these requirements for a personal computer unless this generation process taken under control. 3D animation film generation process can be managed by applying standard SDLC (Software Development Life Cycle). However, execution step requires a robust IDE (Integrated Development Environment) and built in graphics engine that provides abstraction on rendering details and let user to take care about big picture. Development environment code named as ?Weendigo?. Weendigo is a Red Indian belief on migration of the human beings' capabilities, courage, power, and skills when he was eaten by another human being. Pneuma is the vital spirit which makes men the most valuable creature in the world. By the way, Weendigo refers to development environment and Pneuma is the name of the underlying graphics engine. Weendigo has a component based architecture that allows add or remove components at runtime by implementing some interfaces. Therefore Weendigo gathers all skills and capabilities from the components added and pneuma let them born. Also this functionality provides different points of view for the people have different roles in this process which will lead to discipline from beginning to end.
Benzer Tezler
- Oyun motorlarının mimarı tasarım ve temsil süreçlerinde değerlendirilmesi
Evaluation of game engines in architectural design and representation processes
OSMAN SÜMER
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Bilim ve Teknolojiİstanbul Teknik ÜniversitesiBilişim Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MİNE ÖZKAR KABAKÇIOĞLU
- Üç boyutlu bilgisayar animasyonu tekniği ile antik mezarların görselleştirilmesi (film uygulaması)
The Visualization of tombstones by 3D computer animation technique
AHMET ÖZER
Yüksek Lisans
Türkçe
1999
Sahne ve Görüntü SanatlarıAnadolu ÜniversitesiAnimasyon Ana Sanat Dalı
DOÇ. HİKMET SOFUOĞLU
- Inphimo: An augmented reality-based interface proposal for design process
Inphimo: Tasarım sürecinde kullanılabilecek artırılmış gerçeklik tabanlı bir arayüz önerisi
FEYZA NUR KOÇER ÖZGÜN
Yüksek Lisans
İngilizce
2019
Mimarlıkİstanbul Teknik ÜniversitesiEnformatik Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. SEMA ALAÇAM
- Türk inşaat sektöründe 4 boyutlu (4D) modellemenin uygulanabilirliği
Applicability of 4D modeling in turkish construction industry
EMRE GÖKYİĞİT
Yüksek Lisans
Türkçe
2014
Bilim ve Teknolojiİstanbul Teknik Üniversitesiİnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
ÖĞR. GÖR. MURAT KURUOĞLU
- Argent: A web based augmented reality framework for dynamic content generation
Argent: Web tabanlı dinamik içerik destekli artırılmış gerçeklik geliştirme altyapısı
GÖKHAN KURT
Yüksek Lisans
İngilizce
2020
Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrolİstanbul Teknik ÜniversitesiOyun Teknolojileri Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN İNCE