Vibration analysis of systems subjected to moving loads by using the finite element method
Hareketli yüke maruz sistemlerin sonlu elemanlar yöntemi ile titreşim analizi
- Tez No: 202527
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKİ KIRAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kafes titresimleri, sonlu eleman yöntemi, hareketli yük, dinamikbüyütme faktörü, Frame vibrations, finite element method, moving load, dynamicmagnification factor
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Makine Teorisi ve Dinamiği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu tez çalısmasında hareketli tekil yüke maruz kiris ve kafes yapıların dinamikcevaplarının kavranması amaçlanmıstır. Titresim analizinde sonlu elemanlar yöntemive nümerik integrasyon yöntemi (Newmark metodu) kullanılmıstır. Yükün harekethızının, yükün hareketi esnasında ilgili dügümdeki maksimum dinamik çökmeninyine aynı dügümde, yük yapının ortasında iken elde edilen statik çökmeye oranıolarak ifade edilen dinamik büyütme faktörüne etkileri incelenmistir. Kafes tipiyapılarda kiris ve kolonların birlesme noktalarına baglanan yayların esnekliginindinamik harekete etkileri gözlemlenmis ve degerlendirilmistir. Dinamik analizler içinMatlab kodları gelistirilmistir. Matlab kodlarından alınan sonuçlar ticari bir sonluelemanlar paketi olan Ansys ile karsılastırılmıs ve iyi bir uyumluluk gözlemlenmistir.Mühendislik yapılarının dinamik cevapları ve kritik yük hızları sonlu elemanlaryöntemi kullanılarak yüksek hassasiyetle bulunabilir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it was purposed to comprehend the dynamic response of beams andframes which are subjected to moving point loads. The finite element method andnumerical time integration method (Newmark method) are employed in the vibrationanalysis. The effect of the speed of the moving load on the dynamic magnificationfactor which is defined as the ratio of the maximum dynamic displacement at thecorresponding node in the time history to the static displacement when the load is atthe mid ? point of the structure is investigated. The effect of the spring stiffnessattached to the frame at the conjunction points of beam and columns are alsoevaluated. Computer codes written in Matlab are developed to calculate the dynamicresponses. The results obtained from the Matlab codes are compared with the resultsof a commercial finite element package Ansys and good agreement is found.Dynamic responses of the engineering structures and critical load velocities can befound with high accuracy by using the finite element method.