An object oriented transfer function editor for interactive medical volume visualization
Etkileşimli tıbbi üç boyutlu görüntüleme için nesne tabanlı bir transfer fonksiyon editörü
- Tez No: 202544
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KUNTALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Electrical and Electronics Engineering, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Transfer fonksiyonu, kullanıcı arayüzü, DICOM, 3-Boyutlu Görüntüleme, Transfer function, 3D imaging, user interface, DICOM, volume rendering iv
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
BT, MR gibi görüntüleme cihazlarından elde edilen kesit görüntülerin, üç boyutlu (3B) görüntü haline dönüştürülmesi, tıp uzmanlarının görüntü analizine ve tanı koymasına önemli yardımlarda bulunmaktadır. 3B data kümelerinin amaca uygun ve interaktif olarak görüntülenmesi renk, donukluk başta olmak üzere pek çok parametrenin uygun şekilde ayarlanmasını gerektirmektedir. 3B hacim görüntülemede, bu parametrelerin özgün veri kümesine atanmasını sağlayan transfer fonksiyonu (TF), elde edilen 3B görüntünün amaca uygun olmasında ve kalitesinde önemli ölçüde etkilidir.Ancak, uygun TF saptanması, olası transfer fonksiyon uzayının genişliği sebebiyle zaman alıcı bir süreçtir. Bu yüzden TF geliştirilmesi, TF belirtimi için yeni arayüzler geliştirilmesi ve hangi interaktif yöntemlerin uygun TF'lerin belirlenmesini kolaylaştıracağı yönündeki çalışmalar sürmektedir. Bu çalışmada, Java dili kullanılarak, nesne tabanlı, 3B görüntüleme programları ile çalışabilen, kullanımı kolay ve elde edilen faydalı TF'lerin arşivlenmesini sağlayacak dosyalama sistemine sahip bir Transfer Fonksiyon Editörü (TFE) geliştirilmiştir. Geliştirilen yazılım, exploreDICOM tıbbi görüntüleme yazılımına modül olarak eklenerek, 3B görüntülemeyi rutin olarak kullanan doktorlar tarafından değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Visualization of 3D medical image data, obtained from CT/MR can provide valuable assistance for data analysis and decision making tasks. The effective and interactive visualization of 3D datasets requires appropriate adjustment of several parameters such as color effects, varying levels of transparency, etc. As being the tool that assigns these parameters to the original values of dataset being visualized, transfer functions have very important effects on the quality of volume rendered images. Unfortunately, finding proper transfer functions is a very difficult task because of the variety of possible transfer functions. This motivates the study of transfer function design, the development of new interfaces for transfer function specification, and a consideration of how interaction techniques in visualization systems can simplify transfer function creation. In this study, an object oriented Transfer Function Editor (TFE) is implemented by using Java programming language. For testing, TFE is added as a module to exploreDICOM software and is evaluated by medical experts.