Airline crew scheduling
Hava yoları ekip çizelgeleme
  1. Tez No: 202545
  2. Yazar: NAZAN ZEYBEKCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İREM ÖZKARAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ekip Çizelgeleme, Sütun Üretme Algoritmaları, En Kısa Yol Problemi, Kısıt Programlama, Crew Scheduling, Column Generation Algorithms, Shortest Path Problem, Constraint Programming
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Uçaklar ve uçuş ekipleri havayolu şirketlerinin en pahalı kaynakları olduğundan bunların çizelgelenmesi büyük havayolları için önemli bir problemdir. Bu kaynakların etkin kullanılması havayollarına büyük tasarruf sağladığından, hem havayolları hem araştırmacılar iyi ekip çizelgeleri elde etmek için çeşitli optimizasyon yöntemleri geliştirmişlerdir. Ekip planlama literatüründe en çok kullanılan tekniklerden biri de sütun üretme algoritmalarıdır. Sütun üretme algoritmaları ana problem ve yardımcı problem olmak üzere iki problemden oluşmaktadır. Genellikle ana problem küme kapsama veya küme paylaşma problemleriyle formüle edilirken, yardımcı problem değişik yaklaşımlar kullanılarak formüle edilebilir. Literatürde en çok kullanılan yardımcı problem en kısa yol problemidir. Ana problem tüm olası eşlemeler kümesi içinden en az maliyetli eşleme kümesini seçer. Yardımcı problem ise ana problemin gölge fiyatlarını kullanarak ana problem için mevcut çözümü iyileştirecek yeni olası eşlemeler üretir.Bu çalışmada değişik yardımcı problemler kullanılarak sütun üretme algoritmaları test problemlerimize uygulanmıştır. Birinci yöntemde sütun üretme algoritmaları en yaygın yöntem olan en kısa yol problemini yardımcı problem olarak kullanmıştır. İkinci yöntemde ise kısıt programlama yaklaşımı yeni eşlemeler oluşturmak için kullanılmıştır. Problem Onur Air ve Türk Havayolları için ayrı ayrı çözülmüştür. Her iki yöntem de Onur Air'a uygulanırken, Türk Havayollarına sadece ikinci yöntem uygulanmıştır. Optimum çizelgeleri elde etmek için ILOG OPL Studio 3.7 tüm yöntemlerde optimizasyon aracı olarak kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Since the aircraft and aircrew are among the most expensive of airline resources, managing the crew schedule is a very important problem for large airlines. Because large savings are possible from their efficient utilization, both the airlines and many researchers have developed various optimization methods to obtain good schedules. One of the most commonly used techniques in the crew scheduling literature is column generation algorithm, which is decomposed into two problems; master problem and subproblem. While the master problem is generally formulated as set covering or set partitioning problem, the sub problem can be formulated in different ways. One of the most commonly used approaches to formulate subproblem is the shortest path problem. The master problem finds the minimum costly set of pairings from the set of all possible pairings. The subproblem generates new feasible pairings for the master problem to make the current solution better by using dual variables of master problem.In this study, the column generation algorithm is applied to our test problems by using two different subproblems. As a first approach, the column generation algorithm uses the shortest path problem which is a very common technique in the crew scheduling literature. As a second approach, the constraint programming technique is used as a subproblem to generate new feasible pairings to make the solution better. We solve the problem for two airlines; Onur Air and Turkish Airlines. While both approaches are applied to Onur Air, only the second approach is applied to Turkish Airlines. For all approaches the ILOG OPL Studio 3.7 is used as an optimization tool to obtain optimum schedules.