Design and implementation of an object oriented database management system kernel
Nesneye yönelik veri tabanı yönetim sistemi çekirdeği tasarımı ve gerçekleştirilmesi
- Tez No: 29932
- Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN DOĞAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Nesneye yönelik veri tabanları, Veri tabanı çekirdeği, Sonradan bağlantı, Katalog Yönetimi, genişletilebilirlik, Object-Oriented Databases, Database Kernel, Late Binding, Object Orientation, Catalog Management, Extensibility
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
oz NESNEYE YÖNELİK VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMİ ÇEKİRDE?İ TASARIMI VE GERÇEKLEŞTİRİLMSİ OKAY, Tansel Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı Tez yöneticisi: Prof. Dr. Asuman DO?AÇ Eylül, 1993, 115 sayfa Bilgisayarların bilgi saklama, transfer etme ve işleme kapasitelerindeki hızlı artış yeni veri tiplerinin gündeme gelmesini (görüntü, ses) sağlamıştır.Böylece yazılım geliştirenler dinamik olarak tanımlanan nesneler üzerine çalışan, genişletilebilir veri tabam tönetim sistemleri tasarlamak ve gerçekleştirmek ihtiyacını duymuşlardır. Bu çalışmada, MOOD Çekirdek birimi, yani gemşletilebilir bir nesneye yönelik veri tabam yönetim çekirdeği geHştirilmiştir. Geliştirilen çekirdek, dinamik olarak tanımlanan veri yapılan(görüntü, ses) üzerinde çalişabildiği gibi önceden kullanılan karakter veriler üzerinde de çalışabilmektedir. Bu proje MOOD( ODTÜ nesneye yönelik veri tabam yönetim sistemi) 'nin bir parçası olarak geüştirilrniştir.MOOD çekirdek birimi EXODUS(ESM) depolama yöneticisi kullanılarak gerçekleştirilmiştir, bunun için bazı veri tabanı işlemleri, örneğin eşzamanlılık kontrolü, hata düzeltici, depolama yönetimi ESM tarafından sağlanmaktadır. Bu tezde gerçekleştirilen çekirdek fonksiyonları, dinamik yapı değişikliği, katalog yönetimi ve dinamik alt program tanımlanması ve bağlantısını sağlanmaktadır. MOOD Çekirdek birimi, MOODSQL(nesneye yönelik sorgulama birimi), MOODVIEW(Kullanicl ara birimi) ve MOOD Algebra birimleri ile entegre edilmiş ve çalışır durumdadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND IMPLEMENTATION OF AN OBJECT ORIENTED DATABASE MANAGEMENT SYSTEM KERNEL OKAY, Tansel M.S. in Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Asuman DOGAC September, 1993, 115 pages With the increasing ability of computers to store, transfer and process huge amounts of different kinds of information(i.e., image,voice), software developers are forced to design and implement extensible database management systems which can operate on dynamically defined objects. With this work, namely, MOOD Kernel, an extensible Object Oriented Database Management System Kernel, which can operate on dynamically defined multi-media objects as well as conventional textual information, is designed and implemented as a part of the MOOD(METU Object-oriented DBMS) project. MOOD Kernel is based on Exodus Storage Manager(ESM). Therefore some of the kernel functions like concurrency control, crash recovery and storage management are readily provided by the ESM.The Kernel functions implemented in this thesis, that supports dynamic schema modification, are catalog management and dynamic function definition and linking. MOOD Kernel is integrated with MOODSQL,that is, the object-oriented SQL of MOOD, MOODVIEW, graphical user interface of MOOD and MOOD Algebra.