Dokuma kumaş mukavemetinin hammadde özelliklerinden tahminlemesinin sağlayan bir bilgisayar yazılımının geliştirilmesi
Development of a computer program to predict woven fabric strength from raw material properties
- Tez No: 202546
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR BAŞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kumas mukavemeti, kumas uzaması, çekme kuvveti, Fabric strength, fabric extension, tensile force
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Kumasların en önemli kullanım performansı olan kumas mukavemeti aynızamanda kalitesinin de bir göstergesidir. Bu çalısmanın amacı kumas mukavemetinihammadde özelliklerinden tahminlemektir.Kumas yapısı içinde ipliklerin geometrik biçimlerini belirlemek için Kawabata,Niwa ve Kawai (1973 a, b), Leaf ve Kandil (1980) ve Baser'in (1982) kullandıgı?testere disi? olarak adlandırılan geometrik model uygulanmıstır. Kumas belirli birmiktar uzatıldıgında ipliklerin kumas yapısı içindeki yeni biçimlerini tahminlemekiçin iki teori ortaya konmustur. 0pliklerin bu yeni biçimleri aslında ipliklereuygulanan kuvvetlerin neden oldugu biçimler oldugundan bu kuvvetler hesaplanarakkuması belirli bir miktar uzatmak için gerekli çekme kuvveti tahminlenmistir.Önerilen teoriler deneysel sonuçlarla karsılastırılmıs ve kullanılan geometrikmodelin basit olmasına ragmen her iki teorinin de kumas mukavemetinitahminlemede pratik olarak kullanılabilecegi sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
Fabric strength which is the most important performance property of fabrics isalso an indication of their quality. The aim in this work is to predict fabric strengthfrom raw material properties.?Saw tooth? model which was used by Kawabata, Niwa and Kawai (1973 a, b),Leaf and Kandil (1980) and Baser (1982) has been applied to specify the geometricalconfiguration of yarns in fabric structure. Two theories have been proposed to predictthe new configuration of yarns in fabric structure when the fabric is extended in acertain amount. Since this new configuration of yarns is in fact a configurationresulting from the forces applied to yarns, the tensile force necessary to extend thefabric for a certain amount is predicted by calculating these forces.The theories proposed have been compared with experimental results and it hasbeen concluded that although the geometrical model used is simple, both theories canbe used practically to predict fabric strength.