Hortumlarda kullanılan teknik tekstil yapıları hakkında bazı çalışmalar
Some research on the structure of technical textiles used in hoses
  1. Tez No: 202613
  2. Yazar: ÖZGÜR EKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF KURBAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Teknik tekstiller, bahçe hortumu teknolojisi, araba hortumuteknolojisi, Technical textiles, garden-hose technology, automobile hose technology
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Her geçen gün yaşanan teknolojik gelişmelerin etkilerini çevremizde görmekteyiz.Bu teknolojik gelişmelerden tekstil endüstrisi de nasibini almıştır. Mevcut yapılarınkullanım yerlerinden kaynaklanan aksaklıklar araştırmacıları teknik tekstillere doğruyönlendirmiştir. Teknik tekstillerin kısa sürede hızlı bir gelişme göstermesindesonsuz tasarım olanakları ile kullanılıp atılabilme veya kendiliğinden bozulabilmegibi özelliklere sahip olmaları etkili olmuştur.Teknik tekstiller, özellikle uzay, havacılık, askeriye, tıp gibi ileri teknolojininkullanıldığı alanlarda, günlük yaşamımızda da spor, gezinti ve eğlence giysileri,döşemeler, mobilyalar, bina ve bina donanımı gibi alanlarda aktif olarak kullanılırhale gelmiştir. Gelecekte ise teknik tekstiller insan yaşamında daha çok yer edineceğive vazgeçilmez ürünler arasına gireceği beklenmektedir. Teknik tekstiller, üretenülkeler için de iyi bir gelir kaynağıdır. Teknik tekstiller Türkiye için yeni gelişmekteolan bir sektör olsa da birçok alanda kullanılmaktadır. Hortum teknolojisi de tekniktekstillerin kullanıldığı önemli alanlardan biridir.
Özet (Çeviri)
We see increasing effects of technological development in our daily life. Textileindustry has got its share from these developments. The application problems ofexisting conventional technology are directed researchers towards technical textiles.Acquiring properties, such as endless design and disposable usage affected thetechnical textiles to develop very fast.Technical textiles are used in various fields, especially in space, aeronautics,military and medical industries that high-technology is used and in our daily life theyare used effectively such as in sport, leisure and entertainment garments,upholsteries, and furniture, building and building equipments. In the future, technicaltextiles will be inevitable in human life and it is expected to be the most importantthings for us. Technical textiles are also a good source of income for the producingcountries. Although technical textiles are a new developing field for Turkey, itstarted to be used in every field already. Hose technology is one of the mostimportant fields that technical textiles are used.