İzmir kenti gelişim trendinde, makro ölçekli projelerin yerel yönetim-idari yargı etkileşimi ekseninde değerlendirilmesi
The evaluation of macro scale projects in the development trend of the İzmir city on the axis of local administration and administrative judgement interaction
  1. Tez No: 202612
  2. Yazar: AHU AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇINAR ATAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Planlama, makro ölçekli projeler, yerel yönetim, idari yargı, City planning, macro scale projects, local administration, administrativejudgement
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
  12. Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 340
Özet
Kent planlamasının, kent, çevre ve insan ile ilgili tüm disiplinlere bağımlınitelikte, ayrıca uygulama açısından dönem koşullarına, siyasi akımlara ve toplumeğilimlerine duyarlı bir bilim olması onu kent yönetimleri ile bütünleşik halegetirmektedir. Bu süreç, planlamanın kuramsal temelleri ile çelişen bir yapıda elealınmasını getirirken; planların siyasi akımların etkisinde geçici ya da günceltaleplerin kentte yer almasını sağlayan bir meşrulaştırma aracı haline dönüştürülmesiile sonlanmaktadır. Bu bağlamda; kamu yönetimlerinin davranış ve işlemlerininkamu yararı ekseninde gerçekleştirmelerinin sağlanması zorunludur. Bu durum iseancak yargı denetimi ile mümkündür. Bu nedenle, çalışmanın giriş kısmından sonragelen ikinci bölümünde yargı denetimi ve Hukuk Devleti kavramlarının tarifiyapılmış, yargı denetim kurumları ve görevlerinin de incelenmesinin ardından idariyargı kararları belirlenmiş ve idari yargı dava süreçleri ile bilirkişilik kurumununtarifi yapılmıştır. İdari yargı süreçlerine ilişkin hazırlanan bu çerçeve içerisinde,üçüncü bölümde, kentin gelişim trendi üzerinde etkisi olan makro ölçekli kentprojeleri ele alınmış ve bunların yargı süreçleri aktarılmıştır. Dördüncü bölümde,makro ölçekli projelerin kente olan etkileri çeşitli başlıklar altında değerlendirmeyealınmış ve projelerin uygulanma ya da uygulanmamasını nedenleyen dönem koşularıda mercek altına alınmıştır. Bu çerçevede, proje üreten ya da projenin karşısında yeralan idari kurumlar ve bunların tavırları da incelemeye tabi tutulmuştur. Çalışmanınson bölümünde makro ölçekli projeler ekseninde kentin gelişme trendine yapılanolumsuz etkiler ve bunların kaynakları tespit edilmiş ve bunlara ilişkin dar kapsamlıçözüm önerileri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Planning of the city, is dependent whole disciplines which about city,environment and people. It is too sensitive to the session circumtances, politicalmovements and social tendency for application, brings city administration integrateas together. This process cause to get plans comprehent to be in contradiction withtheir theoretical foundations. At the end of this process, make the plans turned intotaking part in the city as a legalization tool to provide temporary or current demans.So, it is compulsory to realize attitudes and operations of the local administrations inthe axis of public interest. This position is only posible with supervision ofjudgement. Thus, in this study, supervision of judgement and law state conseptswere described subsequent to introduction. After determining intitutions andfunctions of the judgement, administrative judgement decisions were determined andadministrative judgement processes and the expert institution was described in thethird chapter. In the frame of this, the projects were determined which made effect onthe development trend of the İzmir city and their administrative judgement process ofthis projects were analyzed in the third chapter. Effects on the city of these sevenprojects are evaluated under the various heads and investigated circumtances whichcause to be applied or not, in the fourth chapter. After that, analyzed behaviours ofthe administrative intitutes which produce projects or object them. Finally of thisstudy, negative effects for the development trend of the İzmir city in the axis of thesemacro scale projects and source of them were determined and limited scale ofsolution propositions were improved.