A high-level petri net based decision support system for real-time scheduling and control of flexible manufacturing systems: An object-oriented approach
Esnek imalat sistemlerinin gerçek zamanlı çizelgeleme ve kontrol problemi için yüksek seviye petri ağlarına dayalı bir karar destek sistemi: Nesneye yönelik bir yaklaşım
  1. Tez No: 202698
  2. Yazar: GONCA TUNÇEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNHAN MİRAÇ BAYHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Petri ağları, Nesneye yönelik modelleme, Esnek imalat sistemleri, Gerçek zamanlı çizelgeleme
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Günümüz imalat sistemlerinin artan otomasyon ve karmaşık yapısı gerçek hayat çizelgeleme problemlerinin kısıtlarını da etkilemektedir. Bu kısıtlarla başa çıkabilmek için, son yıllarda mevcut çizelgeleme teknikleri iyileştirilmekte veya yeni çizelgeleme yaklaşımları geliştirilmektedir. Bu tezde, esnek imalat sistemlerinin atölye bazlı çizelgeleme probleminin modellenmesi ve analizi için yüksek seviye Petri ağları kullanılarak nesneye yönelik bir yaklaşım önerilmiştir. Grafiksel yapısı ve matematiksel temeli, Petri ağlarını esnek imalat sistemlerinin gerçek zamanlı çizelgeleme ve kontrol problemleri için cazip hale getirmektedir. Önerilen yaklaşımda, ilk olarak bir esnek imalat sisteminin nesne modelleme diyagramı oluşturulur ve kaynak paylaşım problemini çözmek için sezgisel kural esaslı bir yaklaşım geliştirilir, daha sonra sistemin dinamik yapısı yüksek seviye Petri ağlarıyla formüle edilir. Modelleme metodolojisi bir esnek imalat sistemi üzerinde gösterilmiştir ve önerilen kural esaslı sistem, parça akış zamanı ve gecikme ile ilişkili performans ölçütlerine göre bazı sevk etme kurallarıyla karşılaştırılmıştır. Son olarak, sistem performansı farklı yapılandırmalar altında analiz edilerek, ele alınan sistem için en iyi işletim politikası belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Increasing automation and complexity of today's production systems affect theconstraints of real-world scheduling problems. To deal with this challenge, theexisting scheduling techniques are improved or new scheduling approaches aredeveloped in recent years. In this thesis, we attempt to propose an object-orientedapproach for modeling and analysis of shop floor scheduling problem of FMSs usinghigh-level PNs. The graphical nature and mathematical foundation has made Petri netbased methods appealing in real-time scheduling and control of flexiblemanufacturing systems (FMSs). In the proposed approach, we firstly construct anobject modeling diagram of an FMS and develop a heuristic rule-base to solve theresource contention problem, then formulate the dynamic behavior of the system byhigh-level PNs. The modeling methodology is illustrated by an FMS, and theproposed rule-based system is compared with several dispatching rules with respectto part flow time and tardiness related performance measures. Finally, the systemperformance under different operational configurations is analyzed to find out thebest implementing policy for the system under consideration.