Grid-connected variable speed generator applications with doubly-fed induction machine
Şebeke bağlantılı bilezikli asenkron generatörün aktif ve reaktif gücü ayrıştırılarak denetimi
- Tez No: 202728
- Danışmanlar: PROF. DR. ASİF ŞABANOVİÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji, Mühendislik Bilimleri, Electrical and Electronics Engineering, Energy, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Aktif ve reaktif güç ayrıtırma, generatör, yenilenebilir enerji, bozucu etken gözlemleyici, bilezikli asenkron makina, deiken hızda çalıma, Active and reactive power decoupling, generator, renewable energy, disturbance observer, doubly-fed induction machine, variable speed operation
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Genel olarak tezde üzerinde çalıılan konu elektrik ebekesi ile generatör arasındaki güç akııdır. Elektrik ebekesi ve generatör arasındaki çeitli balantı kavramları tarif edildikten sonra bu kavramlar arasından en verimli olan bilezikli asenkron makine kullanılarak deiken hız sabit frekans topolojisi vurgulanmıtır. Seçilen topolojideki bilezikli asenkron makinenin dinamik modeli çıkarılmı ve güç akı analizine deinilmitir. Uluslararası yapıtlarda en çok tercih edilen ve uygulama alanı bulan stator akısı yönelimli aktif-reaktif güç ayrıımı yöntemi tezde incelenerek benzetimi yapılmıtır. Yöntemdeki dezavantajlardan kısaca bahsedilerek bu dezavantajların ortadan kaldırılması için bozucu etken gözlemleyicili lineer olmayan denetleyici gelitirildi. Öne sürülen bu yöntemle incelenen güç akıı kavramına referans eksen takımı yönelimininden baımsızlık ve kolay uygulanabilirlik kazandırıldı. Denetleyici performansı açısından üssel kararlılıı ispatlamak için kararlılık analizi, her tasarımda gerçekletirilmelidir. Simülasyonlarda, bilezikli asenkron makinesine uygulanan rotor gerilimi nominal deerlerinin altında sınırlı kalmıtır.
Özet (Çeviri)
The thesis deals with power flow between grid and generator. Possible grid connection concepts are described and the topology of variable speed constant frequency with doubly-fed induction machine is emphasized among different topologies. The dynamical model and power flow analysis are realized to investigate the concept. In literature, the most preferred and implemented control method of doubly-fed induction generator, stator flux-oriented active-reactive power decoupling, is studied, simulated in the thesis and important drawbacks of the method are underlined. A nonlinear controller with disturbance observer is implemented to eliminate the drawbacks of flux-oriented based decoupling of active-reactive power. The proposed method brings in orientation-free and simple implementation to the concept. Stability analysis must be realized to satisfy exponential stability for controller performance and boundness of rotor voltages is provided during simulations.