Farklı azot dozları ve Rhizobium bakteri aşılamasının bezelye (Pisum sativum ssp. arvense L.)'de verim ve verim ögelerine etkisi
The effect of different nitrogen levels and rhizobium inoculation on the yield and yield components in pea (Pisum sativum ssp. arvense)
- Tez No: 202750
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ERMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Azot, Bezelye, Rhizobium, Verim, Nitrogen, Pea, Rhizobium, Yield
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalısma, farklı azot dozları ve asılama uygulamalarının bezelyede tane verimi vetanede besin elementi içerigine etkisini belirlemek üzere 2005?06 yetistirme sezonundaVan'da yürütülmüstür. Deneme bölünmüs parseller deneme desenine göre üç tekrarlamalıolarak kurulmustur. Ana parsellere asılama (asılı, asısız), alt parsellere ise azot dozları(Kontrol, 2, 4 ve 6 kg N/da) uygulanmıstır. Çalısmada tane verimi yanı sıra biyolojik verim,hasat indeksi, tanede protein oranı, bitki boyu, bitkide dal sayısı, bitkide bakla ve tane sayısı,bitkide nodül sayısı, 100 tane agırlıgı, kök ve gövde kuru agırlıgı içerikleri de incelenmistir.Deneme sonucunda asılama ve azot dozlarının verim ve verim ögelerinde önemli artıslarsagladıgı belirlenmistir. En yüksek tane verimi, 165.4 kg/da ile asılama + 2 kg N/dauygulamasından elde edilmistir.
Özet (Çeviri)
The study was conducted to determine effects of different levels of nitrogen and Rhizobium inoculation on the seed yield and nutrient content of seeds in pea during 2005-06growing season in Van. The experiment was laid out in a split plot design with threereplications. Rhizobium inoculations (with and without), were applied in the main plots andnitrogen fertilizer doses (Control, 2, 4 and 6 kg N/da) in the sub-plots. In the study wereinvestigated the seed yield, biological yield, harvest index, protein rate i number per plant nseed, plant height, branch number per plant, pod number per plant, seed number per plant,nodule number per plant, 100-seed weight, root and shoot dry weight. The results of the studyindicated that inoculation and nitrogen applications increased significantly the seed yield andnutrient content of seeds. The highest seed yield was obtained from inoculation + 2 kg N/daapplication with 165.4 kg/da.