Sürtünme karıştırma kaynağı yöntemiyle alın kaynağı yapılmaış Al-5086 H32 levhaların mekanik özelliklerinin incelenmesi
Investigation into mechanical properties of friction stir butt welded Al-5086 H32 plates
- Tez No: 202774
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜREL ÇAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Al-ala?ımları, alın kaynağı, sürtünme karı?tırma kaynağı, kaynak performansı, Al-alloys, butt welding, friction stir welding, welding performance
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalı?mada, sürtünme karı?tırma kaynağının Al5086-H32 levhalara uygulanabilirliği ara?tırılmı? ve sabit devir hızında (1600 dev/dk) farklı ilerleme hızlarının kaynak performansına etkisi incelenmi?tir. Sürtünme karı?tırma kaynak i?lemlerinde takım çeliğinden imal edilmi? batıcı uç kullanılmı?tır. Kaynak kalitesi, içyapı incelemesi, mikrosertlik ölçümleri ve çekme deneyi yapmak suretiyle belirlenmi?tir. Kaynak ilerleme hızına bağlı olarak kaynak bölgesinde mikroyapıdaki deği?imler incelenmi? ve bu deği?imlerin kaynak performansını nasıl etkilediği ara?tırılmı?tır. En iyi kaynak performansı 200 mm/dak ilerleme hızında elde edilmi?tir. Tüm levhaların sürtünme karı?tırma kaynağı i?lemi dik freze tezgahı kullanılarak yapılmı?tır. Bu çalı?mada kullanılan kaynak sistemi geli?tirilmeye ve otomasyona çok uygundur. Elde edilen sonuçlar, dik freze tezgahında takım çeliğinden yapılmı? batıcı uç kullanılarak sürtünme karı?tırma kaynağı ile Al5086 levhaların alın kaynağı yapılabildiğini göstermi?tir. Elde edilen kaynak kaliteleri kaynak parametreleri optimize edilerek daha da geli?tirilebilir. 2007, 50 sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, the applicability of friction stir welding to Al-alloy plates (i.e., Al5086-H32) and the effect of welding speed at a given rotational speed on the performance of the welded plates have been investigated. A welding tool made of tool steel was employed in the welding of Al-alloy plates. The joint performance was determined by conducting optical microscopy, microhardness mesurements and mechanical testing (e.g. tensile tests). The effect of welding speed at a given rotational speed on the microstructure and thus on the mechanical performance was also determined. The highest joint performances were obtained at a welding speed of 200 mm/min at the rotational speed of 1600 rpm used in this study. Friction stir welding of the plates was conducted using a vertical-spindle type milling machine. The welding system used in this study can be developed further and is very convenient for automation. The findings of the present work indicate that using the present welding system Al-alloy plates were successfully friction stir welded in the butting configuration using a tool stell stirring pin. The joint quality obtained in this study will further be improved by optimizing welding parameters. 2007, 50 pages