Mekanik yağ ekstraksiyonunda kullanılan preslerin verimliliklerinin artırılması üzerine bir çalışma
A study on increasing the efficiencies of presses used in mechanical oil extraction
  1. Tez No: 202775
  2. Yazar: VOLKAN EKMEKÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜREL ÇAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Nebati Yag, Ekstraksiyon, Vidalı Pres, Vegetable Oil, Extraction, Screw Press
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalısmada yaglı tohumlardan ham nebati yag elde edene kadar geçen süreçte, farklı tohumlara baglı olarak kullanılması gereken makine ve ekipmanlar ve bunların çalısma sartları analiz edilerek verimli bir sonuç elde edilmesi için uyulması gereken kurallar ortaya konmaya çalısılmıstır. Ortaya konan çalısma , sebep ? sonuç iliskisine baglı olarak verimli bir proses için yapılması gereken islemler sırasını açıklamalarıyla tarif etmeye çalısmıstır. Hangi yaglı tohumun hangi hazırlık islemlerine tabi tutulması gerektigi, hangi rutubet seviyesi ve hangi sıcaklıkta ekstraksiyona sevk edilmesi gibi ilkeler üzerinde durulmus, bu parametler ile farklı vidalı preslerin çalısma sekilleri analiz edilmis ve daha verimli bir üretim sürecine ait önemli ipuçları elde edilmistir. 2007, 54 sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, the vegetable oil extraction process is analyzed, and for more efficient production, the process rules are described by expressing the machines and equipments used in oil extraction from all kinds of oilys seeds. This study, by conducting mechanical studies, has demonstrated the operational steps that have to be followed for higher quality of crude vegetable oil and cake. By the explained processes, the operations like sieving, crushing, flaking, cooking, moisture conditioning etc. that have to be applied to each kind of seed, are defined in detail by analyzing two different kinds of screw presses, which will be very important hints for productivity. 2007, 54 Pages