Bursa Linyitleri İşletmesi'nde dekapajda kullanılan makinelerin verimlilik analizi
Productivity analysis of the mining machinery utilized for overburden stripping at Bursa Lignite Corporation
- Tez No: 202796
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM ŞENSÖĞÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Makine verimlilik analizi, verimlilik, verim, Analysis of productuvity, productuvity, efficiency
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalısmada Bursa ili Orhaneli ilçesi Gümüspınar Köyü hudutlarında bulunan Bursa Linyitleri sletmesinde dekapaj faaliyetlerinin yürütülmesi için kullanılmakta olan tasıyıcı ve yükleyici makinelerinin verimlilik analizleri yapılmıstır. Bu analizde, isletmedeki makineler hem tek baslarına hem de bir bütün olarak ele alınmıs ve elde edilen sonuçlara göre yorumlar yapılmıstır. Yapılan hesaplamada makinelerin ve kamyonların 2005 yılı içerisinde gerçeklestirmis oldukları üretim ve çalısma saatleri ve makine durma sürelerinden yararlanılarak verim oranı, verimlilik ve makine verimlilik indeks degerleri hesaplanmıstır. Elde edilen sonuçlar neticesinde isletmede kullanılan makine ve kamyonların çalısma performansları degerlendirilmistir.
Özet (Çeviri)
In this work, the productivity analysis carried out on the loading and excavating machinery used for earth moving at Bursa Lignite Corporation was outlined. For this analysis, the mining machinery was handled both individually and in total and the results obtained were evaluated accordingly. In order to realize the work in concern, productivity, productivity rate and machinery productivity indices were calculated employing the production values of the machinery for the year 2005 together with the working and stoppage hours. With the assistance of the results acquired, working performances of the overburden excavation machinery were evaluated.