Toplam kalite yönetiminin verimliliğe etkisi-panel mobilya üreten bir işletmede çerçeve uygulama
The impact of total quality management on productivity a framework implementation at an enterprise producing panel furniture
- Tez No: 202795
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ALTINOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, İşletme, Wood Products, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kalite Güvence Sistemi, Kocadaglar A.S, Panel mobilya, Toplam Kalite Yönetimi, Verimlilik, Kocadaglar A.S, Panel Furniture, Productivity, Quality Assurance System, Total Quality Management
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalısmada, temel olarak toplam kalite yönetiminin verimlilige katkısının panel mobilya üreten bir isletmede çerçeve uygulama çalısması ile ortaya konulması amaçlanmaktadır. Çerçeve uygulama çalısması dahilinde, Kocadaglar A.S.'nin sırasıyla arazi, bina, insan kaynakları, makine, teçhizat envanteri arastırması yapılmıstır. Yönetim ve personelin Toplam Kalite Yönetimi konusunda egitimli olmadıgının tespit edilmesiyle, bu konuda egitime baslanmıs; söz konusu egitim on aylık bir periyotta tamamlandıktan sonra TKY uygulamasına geçilmistir. 2005 yılı Mart-Aralık dönemi ile 2006 yılı Mart-Aralık dönemlerine ait 10 aylık sürenin karsılastırılmasında; üretilen panel malzeme miktarındaki artıs (m²) %57,89, Üretim miktarındaki artıs (m²/Adam saat) %54,54, beyaz yakalı isgören sayısındaki artıs (Kisi) %56,25, mavi yakalı isgören sayısındaki artıs (Kisi) %2,27, toplam hatalı ürün miktarındaki azalma (m²) %59,25, üretim miktarına göre toplam hata oranındaki azalma %75, insan hatalarındaki azalma (m²) % 61,45, üretim miktarına göre insan hatalarındaki azalma %75,97, malzeme hatalarındaki azalma (m²) % 34,13, üretim miktarına göre malzeme hatalarındaki azalma %60, makine hatalarındaki azalma (m²) % 72,46, üretim miktarına göre makine hatalarındaki azalma %87,5 olarak tespit edilmistir. Uygulama öncesi ve sonrasındaki verilerin karsılastırılması sonucu TKY'nin verimlilige etkisinin olumlu oldugunu göstermistir.
Özet (Çeviri)
This study basically aims at exploring the impact of Total Quality Management (TQM) based on a framework implementation at a company producing panel furniture. Within the context of framework implementation study, first an inventory of land, building, human resources, machine and equipment of Kocadaglar A.S. is made. By finding out that the management and personnel is not trained in the field of TQM, a training programme in this field is initiated; and completed within a period of ten months; and finally, implementation of TQM began. As a result of the comparative study of March-December 2005 and a ten-months period of March-December 2006, it was found out that the amount of panel material (m²) produced increased by 57,89 %; amount of production (m²/man hour) rose by 54,54 %; white-collar labour (man) grew by 56,25 %; blue-collar labour (man) went up by 2,27 %; total amount of faulty products (m²) decreased by %59,25; total percentage of faults with respect to the total amount of production was reduced by 75 %; man-made faults (m²) were diminished by 61,45 %; man-made faults in comparison with the amount of production was lessened by 75,97 %; material faults (m²) were reduced by % 34,13; material faults with respect to the total amount of production was decreased by 60 %; mechanical faults (m²) were diminished by % 72,46; and mechanical faults with respect to the total amount of production decreased by 87,5 %. The comparison of data before and after the implementation indicated that the impact of TQM on productivity was positive.