P-toluidin esaslı oksim bileşikleri ile metal komlekslerinin sentezi ve yapılarının aydınlatılması
Synthesis of compounds with metal comlexes based on p-toluidine and their structure chracterization
  1. Tez No: 202812
  2. Yazar: HALİL İLKİMEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ YENİKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Glioksim, Metal Kompleksleri, Oksim, p-toluidin, Vic-Dioksim, Glyoxime, Metal Complexes, Oxime, p-Toluidine, Vic-Dioxime
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Vic-dioksimler, geçis metalleri ile verdikleri kararlı kompleksler nedeniyle selat teskil edici olarak kullanılması büyük önem tasımaktadır. Birçok dioksimler ve onların geçis metal kompleksleri incelenmistir. Bu komplekslerin çok kararlılıgı ve kendine has elektron özellikleri, onların hidrojen bagıyla kararlılastırılmıs düzlemsel yapılarıyla iliskilendirilirler. Vic-dioksim ligandlarıyla komplekslerinin yüksek kararlılıgı genis ölçüde çesitli amaçlar için kullanılır. Bu çalısmada, anti-kloroglioksim, literatürde belirtildigi sekilde, elde edilmis ve ptoluidin ile anti-kloroglioksimin reaksiyonundan elde edilen bu ligandın Co(II), Ni(II), Cu(II) ve Zn(II) tuzları ile kompleksleri sentezlenmistir. Bu ligandın ve komplekslerin yapıları 1H-NMR, IR, elementel analiz teknikleri ile aydınlatılmıstır.
Özet (Çeviri)
Vic-dioximes have great importance since they are used as chelate because of the stable complexes with transition metals. Numerous dioximes and their transition metal complexes have been investigated. The exceptional stability and unique electronic properties of these complexes can be attributed to their planar structure which is stabilized by hydrogen bonding. The high stability of the complexes with vic-dioxime ligands has been used extensively for various purposes. In this study, anti-chloroglyoxime was synthesized, which is reported in literature, and ligand constituted anti-chloroglyoxime and p-toluidin was synthesized and its complexes with Co(II) Ni(II), Cu(II) and Zn(II) salts were obtained. The ligand and complexes were investigated by 1H-NMR, IR, elemental analysis.