Geleneksel ve organik tarım koşullarında yetiştirilen bazı sebze bitkilerinin mineral madde içeriklerinin karşılaştırılması
The comparison of the mineral substance ingredients of some plants which are grown by using traditional ways and organic agricultural ways
  1. Tez No: 202810
  2. Yazar: AYŞE ÜYE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. SABRİ ÖZYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Gübre, organik tarım, patates, sarımsak, soğan, potato, onion, garlic, organic agricultur, fertilizer
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalısmanın amacı; Allium cepa (soğan), Allium sativum (sarımsak) ve Solanum tuberosum (patates) bitkilerinin organik kimyasal ve çiftlik gübresi uygulanarak yetistirilen ürünlerindeki mineral madde içeriklerinin karsılastırılmasıdır. Çalısma açık arazi üzerinde hazırlanan 4 parselde gerçeklestirilmistir. 1. parsele hiçbir uygulama yapılmayıp kontrol grubu olarak alınmıstır. 2. parsele çiftlik gübresi (sığır+koyun), 3. parsele organik gübre (sıvı gübre) ve 4. parsele kimyasal gübre uygulanmıstır. Ayrıca karsılastırma amaçlı olarak serada da ürünler 2 parsele ekilmis, 1. parsele hiçbir uygulama yapılmamıs, 2. parsele ise organik gübre uygulaması yapılmıstır. Açık araziden elde edilen ürünler ICP-OES cihazı ile analiz edilmis ve içerdikleri mineral madde (K, Ca, Mg, Mn, Fe, Cu, Cr ve Zn) oranları ppm cinsinden hesaplanmıstır. Ayrıca piyasadan alınan ürünlerinde analizler yapılmıs, farklı gübre uygulamalarında mineral madde içerikleri bakımından önemli bir farklılık görülmemistir. Yetistirme dönemleri süresince hastalıklar açısından önemli bir problemle karsılasılmamıstır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the mineral substance ingredients of Allium cepa (onion), Allium sativum (garlic) and Solanum tuberosum (potato) corps which are grown by using dung, chemical and organic fertilizer. Study is done in four plots which are designed on open land. In first plot nothing is done and it is used for control group. In second plot dung (cattle and sheep), in third plot organic fertilizer and in fourth plot chemical fertilizer are used. Also in order to compare some plants are planted in two plot in greenhouse. In first plot nothing is done, in second plot organic fertilizer is used. The plants which are grown in open land are analysed by using ICP-OES instrument and mineral substances which they have are calculated in ppm type. Besides plants bought from market also analysed, but no differences is found between plants bought from market and plants which are grown by using fertilizer. During growing period, any illness problem didn?t determined.