Murat dağında yayılış gösteren Amaryllidaceae ve Iridaceae familyalarına ait bazı geofitler üzerine morfolojik, anatomik ve ekolojik incelemeler
Anatomical, morphological and ecological characteristics of some geophtes belong to Ameryllidaceae and Iridaceae family at the mount Murat
- Tez No: 202844
- Danışmanlar: PROF. DR. M. SABRİ ÖZYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Amaryllidaceae, anatomi, Iridaceae, Murat Dağı, Amaryllidaceae, anatomy, Iridaceae, Mountain Murat
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada Batı Anadolu Bölümünde yer alan Murat Dağı'nda yayılış gösteren Amaryllidaceae ve Iridaceae familyalarına ait Galanthus elwesii Hooker , Crocus biflorus Miller subsp. pulchricolor (Herbert) Mathew, C. danfordiae Maw, C. chrysanthus (Herbert) Herbert, C. flavus Weston subsp. dissectus T. Baytop et Mathew ,C. speciosus Bieb. subsp. speciosus Bieb. , Iris purpureobractea B. Mathew et T. Baytop türleri belirlenen alanlarda periyodik arazi çalışmalarıyla toplanmıştır. Bu geofitlerin yetiştiği floralardan toprak örnekleri alınarak pH'ları ölçülmüş ve mineral içerikleri belirlenmiştir. Morfolojik özellikleri incelenmiştir. Türlerin kök, gövde ve yaprak anatomileri çalışılmış, benzerlik ve farklılıklar ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study which are spread on the Mountain Murat which locates in West Anatolia Region, Galanthus elwesii Hooker , Crocus biflorus Miller subsp. pulchricolor (Herbert) Mathew, C. danfordiae Maw, C. chrysanthus (Herbert) Herbert, C. flavus Weston subsp. dissectus T. Baytop et Mathew ,C speciosus Bieb. subsp. speciosus Bieb. Iris purpureobractea B. Mathew et T. Baytop species which belong to Amaryllidaceae and Irıdaceae families was collected by periodic land works from the area was determined. The soil samples was taken from the floras which this geophytes grown, their pHes was measured and their mineral contains was determined. Their morphologic characteristic was examined. Species? root, stem and leaf anatomy was worked on, the smilarities and differences pointed out.