Muğla şartlarında güneşli pişiricilerin ısıl test işlemleri
Thermal analysis of solar cookers in the climate of Muğla
  1. Tez No: 202892
  2. Yazar: YÜKSEL KARADAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASUDE ELTEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Paraboloid günes ocagı, ısı kutulu günes ocagı, Paraboloid solar cooker, box type solar cooker
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalısmada özellikle gelismemis ülkelerde yaygın olarak kullanılan günesli pisiriciler ve yapılan arastırmalar incelenmistir. Bu incelemelerden yararlanılarak odak uzaklıgı 28.49 cm odak noktasının yerden yüksekligi 73.49 cm ve 1.54 m2 açıklık alanına sahip bir paraboloid günes ocagı tasarlanmıstır. Bu pisirici yatay eksende döndürülerek günesi izlemektedir. Deneyler Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisligi Bölümü'nde ve Mugla Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde yapılmıstır. Deney sonuçları her iki bölge için ayrı ayrı degerlendirilmis, sonuçlar yorumlanmıstır. Ayrıca eni 36 cm, boyu 46.3 cm ve derinligi 18.5 cm olan ısı kutulu günes ocagı tasarlanmıs ve deneyler Mugla Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde yapılmıstır. Kolay tasıma, kurma, kullanım açısından özellikle kırsal kesimde bu tip pisiricilerin kullanıma sunulması ve yaygınlastırılması önerilmistir.
Özet (Çeviri)
A paraboloid dish solar cooker has been designed, constructed and tested in Ege University and Mugla University. Stagnation temperature, water heating and cooling tests were conducted in both area. The cooker is made simple, durable and of low cost. The cooker has an aperture aria of 1.54 m2 and a focal length of 0.2849 m and was found to provide an adequate temperature needed for cooking. A box type solar cooker which has dimensions of 36*46.3*18.5 cm, has been designed and constructed. This cooker has been tested in Mugla University. The energy required for cooking in the rural area represents a considerable demand of energy. Simple, inexpensive and reliable solar cookers can provide a low cost practical solution for such problems.