Muğla'da faaliyet gösteren mermer işletmelerinin yenilik kapasitesinin ve rekabet gücünün analizi
Analysis of the innovation capacity and competitiveness of the marble firms in Muğla
- Tez No: 380680
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yenilik, yenilik stratejileri, rekabet, rekabet stratejileri, mermer işletmeleri, Innovation, innovative strategies, competition, competitive strategies, marble firms
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Günümüzde işletmelerin, içinde bulunduğu rekabet ortamı değerlendirildiğinde bir işletmenin; yenilik ve araştırma geliştirme faaliyetlerine önem vermesi, işletmelerin sürekli değişmekte olan piyasa şartlarında varlıklarını devam ettirebilmesi ve rekabet gücünü koruyabilmesi için son derece önemlidir. Buradan hareketle küreselleşme ile birlikte dış ticaretin serbest hale gelmesi ve yeni pazar alanlarının oluşmasıyla rekabet artarak önem kazanmıştır. Ayrıca günümüzde artan rekabet koşullarının öneminin artması ile birlikte işletmeler için rekabet, başarı ve performans hedefi olmuştur. Yenilikçilik ekonomik hayatın tüm döneminde önemli bir olgu iken, günümüzün artan rekabet ortamında işletmelerin ürünlerini, süreçlerini ve örgütsel yapılarını sürekli yenilemeleri, varlıklarını devam ettirmelerinin temel unsuru haline gelmiş olup, yenilik faaliyetleri işletmeler için ekonomik büyümeye ve istihdamın artmasına katkıda bulunan önemli araçlar arasındadır. Çalışmanın amacı Muğla ilinde faaliyet gösteren mermer işletmelerinin yenilik kapasitelerini ve rekabet güçlerinin analiz etmektir. Çalışmada Muğla'da bulunan mermer işletmelerinin tercih edilmesinin sebebi, Muğla'nın Türkiye mermer üretiminin yaklaşık %20'sini karşılıyor olması ve mermer işletmeciliğinin, turizm ve tarımdan sonra en önemli sektör olmasıdır. Bu kapsamda üç bölümden oluşan çalışmanın ilk iki bölümü teorik altyapıyı, üçüncü bölüm ise alan araştırması sonuçlarını ve bulguların analizini içermektedir.
Özet (Çeviri)
When the competitive environment in which contemporary organizations are operating is considered, it becomes clear that the organizations should attach great importance to innovations and research and development to sustain their existence in constantly changing market conditions and protect their competitiveness. Moreover, with the increasing importance of competition conditions in today's world, competition has become a target of achievement and performance. While innovation has been important phenomenon in all the stages of economic life, continuous renewal of company products, processes and organizational structures has become a basic factor for organizations to sustain their existence in today's economic environment of increasing competition and innovative activities are one of the important tools contributing to economic growth and growth in employment. The purpose of the present study is to analyze the innovative capacity and competitiveness of the marble organizations operating in Muğla. The reason for selecting the marble organizations in Muğla is the fact that Muğla provides nearly 20% of all the marble production in Turkey and marble production is the third most important sector after tourism and agriculture. In this context, the study was designed in three sections. In the first two sections of the study, theoretical background of the study is established and in the last section, results and analysis of the findings are presented.