Toz enjeksiyon kalıplama metodu ile üretilen metalik esaslı malzemelerin biyokorozyonu
Biocorrosion of metalic based materials produced by powder injection molding
- Tez No: 202910
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYRETTİN AHLATCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Toz Enjeksiyon Kalıplama, Titanyum, Biyokorozyon
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metal Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalısmada, metal esaslı malzemelerin toz enjeksiyon kalıplama (TEK) yöntemiyle üretimi ve üretim parametrelerinin mikroyapı, sertlik ve yogunluga etkileri incelenerek optimum numune tesbiti yapılmıstır. Elde edilen optimum numene ile ticari Cp-Ti numuneler termal oksidasyon islemine maruz bırakılmıs ve oksidasyon isleminin mikroyapı, sertlik ve korozyon dayanımını nasıl etkiledigi incelenmistir. Arastırmada 45?m ortalama boyutuna sahip Titanyum tozu kullanılmıstır. Baglayıcı olarak suda çözünen polietilen glikol (PEG) ile polimetilmetakrilat (PMMA) karısımı kullanılmıstır. Baglayıcı hacim oranı %46, 48 ve 50 olarak kullanılırken sinterleme sıcaklıkları 1100, 1200, 1250 ve 1250 0C ve sinterleme süresi 1 saat olarak belirlenmistir. Termal Oksidayon sıcaklıgı olarak, Tek numuneleri ve Cp-Ti numunelerine 8 saat süre ile 750, 800 ve 850 0C uygulanmıstır. Korozyon testleri saline (%0,9 NaCl) solüsyonu içerisinde taramalı potansiyostat cihazı ile yapılmıstır. Deneysel sonuçlar TEK ile numune üretiminde baglayıcı hacim oranı azaldıkça ve sinter sıcaklıgı arttıkça yogunluk ve sertlik degerlerinin arttıgını göstermistir. Optimum özellik veren TEK numunesi % 46 baglayıcı hacim oranına sahip 1250 0C de sinterlenen numuneler oldugu belirlenmistir. Korozyon deneylerinde ise üretilen TEK numunelerinin Cp-Ti numunelerden korozyon dayanımlarının daha iyi oldugu belirlenmis ve en iyi korozyon direncini 800 0C'de termal oksidasyon islemi uygulanan TEK numunesinin gösterdigi tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, production of metal based materials by powder injection moulding (PIM) and effect of production parameters on microstructure, hardness and density were investigated as well as determination of optimum sample production. The optimised samples, produced in this study, and commercially pure Ti (Cp-Ti) were oxidised in order to investigate how oxidation affects microstructure hardness and corrosion behaviour. Titanium powders having 45mm mean particle diameters was used in the experiments. Water soluble polyetilen glycol (PEG) and polymetilmetacrilate (PMMA) were used as binders. Volume ratio of binder were 46, 48 and 50% were used whereas sintering temperatures were 1100,1200,1250 and 1250 0C for 1 hour. 750, 800 and 850 0C were used as oxidation temperature on both PIM and Cp-Ti samples for 8 hours. Corrosion tests were carried out in saline environment by using scanning potantio galvanostat. Experimental results showed that both density and hardness of the PIM samples were increased with reducing the binder volume ratio and increasing the sintering temperature. It was observed that optimum PIM samples were produced as the binder ratio was 46% and the sintering temperature was 1250 0C. In the case of corrosion tests, PIM samples showed better resistance than that of Cp-Ti samples and was observed that best corrosion resistance was obtained with 800 0C oxidation temperature on PIM samples. Key Words : Powder njection Moulding, Titanium, Biocorrosion