Dirgine Orman İşletme Müdürlüğü ormanlarında orman koruma problemi ve çözüm önerileri
The problems of forest protecting and recommend solution at the forests of Dirgine Forest Administration Directorate
- Tez No: 202918
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERTOL ERTUĞRUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Orman Koruma, Koruma Sorunları, Orman Suçları, Orman Kanunu, Protection of the Forest, Problems of Protection, Forest Crimes, Forest Law
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Yüksek Mühendislik Tezi olarak hazırlanan bu çalışmada; Dirgine Orman İşletme Müdürlüğü ormanlarında, orman korumadaki problemler ve bu problemlerin çözüm önerileri tespit edilmeye çalışılmıştır. Ülkemizde orman-halk ilişkilerinin iyi olmaması, önemli bir ormancılık sorunudur. Orman köylülerinin orman kanununca yasaklanan eylemlere girişmeleri sonucunda ormanlık alanlar giderek azalmakta, yangın, açma kesme, kaçakçılık, yerleşme, işgal, faydalanma ve otlatma gibi amaçlarla ormanlarımız servet ve artım yönünden kayba uğramaktadır. Bu nedenle de toplum yararı için beklenen ekonomik ve sosyal işlevlerini yerine getirememektedir. Dirgine Orman İşletme Müdürlüğü ormanların korunmasında temel sorunlar, orman yangınları ve yasa dışı yararlanmalardır. Yapılan çalışmada, 1997?2006 yılları arası 10 yıllık orman suçlarının analizleri ortaya çıkartılıp yıllara göre değerlendirmesi yapılmıştır. Sonuç olarak, Dirgine Orman İşletme Müdürlüğü bölgesindeki orman koruma problemleri ortaya konularak ormanların tahribatına neden olan insan müdahaleleri ile zararların sebepleri belirlenmiş, bu etmenlerin ormanlar üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirebilmek için alınması gereken tedbirler önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, which was prepared as a Post Graduate Engineering thesis, and conducted at the forests of Dirgine Forest Administration Directorate of the Zonguldak Forest Regional Directorate, we have tried to determine the problems in protecting the forests and to recommend solutions to these problems. The fact that the relations between the forest(s) and the public are not good in Turkey crates a significant forestry problem. The forested areas are gradually diminishing because the villagers living in the forested areas are conducting activities forbidden by the forest laws, and we are losing our forests in respect to wealth and growth, for reasons such as fires, cutting down the trees, smuggling, settlement(s), occupation, using the forests to their own needs and grazing of animals. Therefore, they are not able to meet the economic and social functions expected out of them for the benefit of the public. The basic problems encountered in the protection of forests at the Dirgine Forest Administration Directorate were forest fires and illegal cutting down of trees. In the study conducted, forest crimes for one decade, covering the years 1997 to 2006, were analyzed and evaluated by the years. As a result, we were able to identify the actions of the humans and the losses caused such by actions by placing before us the problems of protection of the forests in the Dirgine Forest Administration Directorate, and recommended the actions that needed to be taken that would reduce the negative effects caused by these actions to a minimum.