Tek silindirli bir motorda sürtünmeye etki eden faktörlerin belirlenmesi ve sürtünme gücünün azaltılması
Determination of the factors affecting friction in a single cylinder engine and reducing friction power
- Tez No: 202917
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA BAHATTİN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Motor Sürtünmesi, Performans, Kaplama, Engine Friction, Performance, Coating
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
çten yanmalı motorlarda hareketli parçalar ve yardımcı mekanizmalardaki sürtünmeler motorun gücünü önemli ölçüde düsürmektedir. Motor gücünün yaklasık % 20-30 kadarlık kısmının sürtünmelere harcandıgı bilinmektedir. Sürtünmeler en fazla piston-segman ve silindirler arasında, krank mili yataklarında ve supap mekanizmasında meydana gelmektedir. Sürtünme kayıpları; düsük viskoziteli yag kullanımı, yüksek yapısma ve yaglama özelligine sahip yag katkı maddelerinin kullanımı, hareketli parçalarının agırlıklarının azaltılması, sürtünen parçaların yüzey kalitelerinin iyilestirilmesi ve parçaların düsük sürtünme saglayan katı yaglayıcı materyaller ile kaplanması ile azaltılabilmektedir. Bu çalısmada tek silindirli buji ile ateslemeli bir motorda bazı parametrelerin sürtünme gücüne etkileri deneysel olarak incelenmistir. Deneyler sonucunda sürtünme gücünün, artan motor hızı ve sıkıstırma oranı ile yükseldigi belirlenmistir. Artan yag sıcaklıgı ile sürtünme gücünün azaldıgı, yag sıcaklıgı 70 °C üzerine çıktıgında ise sürtünme gücünün yeniden arttıgı tespit edilmistir. Motorda sürtünmeye neden olan parçalar tek tek sökülerek her bir parçanın sürtünme gücüne etkileri tespit edilmistir. Ayrıca, motor segmanları düsük sürtünmeli katı yaglayıcı materyal olan bor nitrür ile kaplanmıs ve kaplamanın motor sürtünme gücüne etkisi incelenmistir.
Özet (Çeviri)
Frictions of moving parts and auxiliary mechanisms in internal combustion engines decrease engine power significantly. It is known that about 20-30 % of engine power is spent for frictions. Frictions mostly occur between piston-rings and cylinders, crankshaft main bearings and valve mechanisms. Friction losses can be reduced by using low viscosity oil, oil additives which have high level sticking and lubricating properties, by reducing the weight of moving parts, increasing surface quality of moving parts and coating the surfaces of moving parts with solid lubricant materials which provide low friction. In this study, the effects of some engine parameters on friction power were investigated experimentally in a single cylinder spark ignition engine. As a result of experiments, it is found that friction power increases by increasing engine speed and compression ratio. It was also found that increasing oil temperature decreases friction power, when oil temperature is more than 70 °C temperatures friction power again increases. In the engine, parts those causes friction were removed one by one and the effect of each parts on friction power was determined. Furthermore, engine rings were coated by boron nitride which is a low-friction solid lubricant material, and its effect on engine friction power was studied.