Sarıçam (Pinus sylvestris L.), karaçam (Pinus nigra Arnold.) ve kızılçam (Pinus brutia ten.) reaksiyon odununun anatomik yapısı ve kimyasal bileşimi üzerine araştırmalar
Investigations on anatomical and chemical properties of reaction wood of Pinus sylvestris (l.), Pinus nigra (Arnold.) and Pinus brutia (ten.)
  1. Tez No: 202933
  2. Yazar: SÜHEYLA ESİN SARIUSTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HARZEMŞAH HAFIZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sarıçam (Pinus sylvestris L.), Karaçam (Pinus nigra Arnold.) Kızılçam (Pinus brutia Ten.), basınç odunu, selüloz, lignin, holoselüloz, kül, Pinus sylvestris, Pinus nigra, Pinus brutia, Compression Wood, cellulose, lignin holocellulose, ash
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalısmada, ülkemizde dogal yayılıs gösteren ve endüstriyel öneme sahip Sarıçam (Pinus sylvestris L.), Karaçam (Pinus nigra Arnold.) ve Kızılçam (Pinus brutia Ten.) agaçlarında, çesitli dıs etkilere karsı bir tepki olarak olusan basınç odunu ile normal odunun anatomik ve kimyasal özellikleri karsılastırmalı olarak belirlenmis, basınç odununun normal oduna kıyasla olusturdugu farklar ortaya konulmustur. Sarıçam, karaçam ve kızılçam basınç ve normal odunlarının anatomik incelemeleri sonucunda, basınç odununda normal oduna göre traheidlerin kısaldıgı, 1mm2'deki traheid sayısının arttıgı, traheid ve lümen genisliklerinin degismedigi belirlenmistir. Çift çeper kalınlıgının sadece sarıçamda artıs gösterdigi tespit edilmistir. Özısını hücre sayısının sarıçam ve kızılçamda arttıgı, özısını yüksekliginin ise sadece karaçamda arttıgı saptanmıstır. Yapılan incelemelerde 1 mm.'deki özısını sayısının sarıçam ve karaçamda arttıgı ortaya konulmustur. Ayrıca, kenarlı geçit ve porus çapının karaçam ve kızılçamda azaldıgı buna karsın sarıçamda degismedigi belirlenmistir. lkbahar odunundan yaz odununa geçisin basınç odununda oldukça yavas oldugu ve enine kesitte özellikle yaz odunu tabakasında traheid çeperlerinde belirgin çatlakların olustugu gözlenmistir. Her üç çam türünün basınç odununda da, -selüloz oranının azalıp, buna karsılık lignin oranının arttıgı görülmüstür. Holoselüloz oranının sarıçam ve karaçam basınç odunlarında degismedigi, kızılçam basınç odununda azaldıgı bulunmustur. Sıcak su çözünürlügünün, tüm çamların basınç odununda normal odundan daha yüksek oldugu bulunmus, soguk su ve alkol çözünürlügü degerlerinin ise sarıçamda degismedigi, karaçam ve kızılçamda arttıgı görülmüstür. Bununla birlikte, sarıçam basınç odununda kül oranının normalden yüksek oldugu tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, anatomical and chemical properties of normal wood and compression wood of Pinus sylvestris, Pinus nigra and Pinus brutia were comparatively studied. Tracheids in compression wood were seen to be shorter than those of normal wood. The number of tracheids in 1mm2 were determined to be increased and lumen and tracheid diameters found not to be changed in all of the three species. Cell wall thickness was observed to be increased in compression wood of Pinus sylvestris. Number of ray cell in compression wood of Pinus sylvestris and Pinus brutia and height of ray cell in Pinus nigra were found heigher than those of normal woods. Number of ray cells in 1mm were confirmed to be increased in compression wood of Pinus sylvestris and Pinus nigra. Moreover, the diameter of bordered pits and porus in compression wood of Pinus nigra and Pinus brutia was found lower than those normal wood. Crossing from early wood to late wood was observed gradually and specially significant cracks were seen on the tracheid walls of latewood in all of the three species. While -cellulose content was observed to be decreased in compression wood, lignin content was found to be increased. Although holocellulose content did not show any change in Pinus sylvestris and Pinus nigra, it was increased in Pinus brutia. Hot water solubility values were found higher in compression wood than normal wood. Cold water and alcohol solubility did not change in compression wood of Pinus sylvestris but these values increased in Pinus nigra and Pinus brutia. The ash content of Pinus sylvestris was determined higher.