Çeşitli koruyucu maddelerle muamele edilmiş meşe (Quercus robur L.) ve kestane (Castanea sativa mill.) panellerinde açık hava koşullarında meydana gelen değişimler
The changes to occur in outdoor conditions of oak (Quercus robur L.) and chestnut (Castanea sativa mill.) panels treated with different primers
  1. Tez No: 202932
  2. Yazar: ALİ YASAV
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN SİVRİKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dıs ortam maruzu, kestane, mese, boya sistemleri, Weathering, Chestnut, Oak, Dying Systems
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Ahsap malzeme tüm insanlıgın yogun bir sekilde kullandıgı bir malzemedir. Ahsabın diger materyallerden birçok üstünlügü yanında olumsuz özellikleri de mevcuttur. Bu olumsuzlukların en basında dıs ortam kosullarında ahsabın yapısında meydana gelen fiziksel, kimyasal ve renk degisimleri gibi olumsuzluklar gelmektedir. Dıs ortam kosullarında kullanılan ahsap malzemenin kullanım ömrünü uzatma ve güzel görünüs elde etmek çesitli kimyasal maddeler ve boya uygulamalarıyla mümkündür. Çalısmamızda mese ve kestane odununun çesitli koruyucu boya sistemleriyle muamelesi sonucu 1 yılsonunda panellerin yapısındaki degisimler incelenmistir. Bu degisimler parlaklık degerlerinde, renk degerlerinde, pullanma ve çatlama oranlarında meydana gelmistir. Uygulanan boya sistemlerinde pullanma ve çatlama konusunda en iyi performansı Alkid baglayıcı ahsap koruyucu boya vermistir. Fakat parlaklık ve renk konusunda olumlu sonuç vermemistir. Parlaklık ve renk degerlerinde ise en iyi performansı Alkid baglayıcı astar üzerine uygulanan Alkid baglayıcı boya sistemleri vermistir. Fakat çatlama ve pullanma konusunda olumlu sonuç vermemistir.
Özet (Çeviri)
Wood material is utilized extensively by the people. Wood also has some disadvantages inspite of the many outstanding properties. The main problems of the wood are physical, chemical and coloring changes occur when it is exposed to the weathering conditions. Wood is treated various preservatives and paints in order to gain more service life and physical appearance. In this study, oak and chestnut panels were treated some paints and preservatives, following physical changes were investigated on the brightness, coloring, flaking and cracking properties of the wood after one year. Alkid based paint performed the best for the flaking and cracking properties compared to other paint systems, but gave negative result for the brightness and coloring. Alkid based priming coat + Alkid based paint system gave the best results with regard to brightness and coloring changes where as cracking and flaking were negatively effected