Taşıt iç gürültüsünü etkileyen faktörlerin incelenmesi
Investigation of the factors affecting vehicle interior noise
  1. Tez No: 202945
  2. Yazar: UĞUR MOLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCÜMENT NEŞET DİZDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Tasıt kabin gürültüsü, ergonomi, motor gürültüsü, Vehicle cabin noise, ergonomics, engine noise
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Dünya nüfusunun artmasıyla, sehirlerin büyümesi, gidilen mesafelerin uzaması gibi sebepler, insanların günlük trafikte dolayısıyla tasıtta bulunma süresini artırmıs, netice itibariyle tasıt konforunun insan hayatı içindeki önemi, adeta ev ve isyeri konforu derecesine yaklasmıstır. Otomotiv üreticilerinin tasıt ergonomisine verdigi önem, piyasaya sürdükleri ürünlere; iklimlendirme, güvenlik ve yalıtım gibi, her yıl daha ergonomik çözümler katmasıyla kendini göstermektedir. Bu çalısmada, tasıt ergonomisi parametrelerinin en önemlilerinden birini teskil eden, gürültü faktörü incelenmistir. Çalısmada, degisik motor seçenekleri, yakıt türleri, otomobil lastik türleri, tasıt mekanigi, ek yalıtım ve hava durumu gibi sartların otomobil iç gürültü seviyesine etkisi incelenmesi amacıyla gürültü testleri yapılmıstır. Yapılan testler sonucunda elde edilen verilerin (% 99 güven düzeyinde degerlendirilmesiyle) tasıt iç gürültüsüne; mekanik aksamın, yakıt türünün, lastik türünün ve ek yalıtımın etkisinin var oldugu (a= 0,01), hava kosullarının etkisi olmadıgı (a= 0,01) anlasılmıstır. Bu sonuçların geneli, günümüz teknolojisine sahip yeni nesil araçlardan elde edilmis oldugu düsünüldügünde, halen tasıt gürültüsünün tasıt ergonomisini olumsuz yönde etkiliyor oldugu sonucuna ulasabilir.
Özet (Çeviri)
As the world population increases, cities get bigger, distances to go become longer, time duration of being in vehicles and traffic becomes longer and therefore the importance of the vehicle comfort becomes as much as the house and workplace comfort. Importance given by the automobile manufacturers to the vehicle ergonomics shows itself by inclusion of more ergonomic solutions such as; air conditioning, safety, and insulation, to the products. Noise factor, being one of the most important vehicle ergonomics parameters was investigated in this study. In the study, effects of different engine and fuel types, tire types, vehicle mechanics, additional insulation and weather conditions on the internal noise levels of an automobile were determined by noise level tests. As a result of the tests performed (with data evaluated by the 99% of confidence level) it was determined that the mechanical parts, fuel type, tire type, and additional insulation affect the vehicle internal noise level (a= 0,01), while weather conditions don?t affect (a= 0,01). Considering that these results were obtained from the new generation vehicles with recent technologies, it can be concluded that the noise level currently affects the vehicle ergonomics negatively.