Flexible data base design for enterprise resource planning (ERP) applications
Kurumsal kaynak planlama uygulamaları için esnek veri tabanı tasarımı
- Tez No: 202952
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NERGİZ ERCİL ÇAĞILTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Kaynak Planlama (ERP), Veritabanı Tasarımı, Uygulama Alanı, Uyarlama Alanı, Esneklik, Enterprise Resource Planning (RP), Database Design, Application Domain, Implementation Domain, Flexibility
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) yazılımı, organizasyonlara islerini ve süreçlerini daha iyi kullanmaları için bir çerçeve sunar. ERP yazılımının uyarlanması süreci, bu çerçevenin organizasyona bagdastırılmasıdır. Bu sebeple, uyarlama süreci, ERP felsefesinin hedefledigi sonuçlara ulasmak için iyi yönetilmelidir. Uyarlama projelerinin kolaylastırmak için, ERP yazılımının, uyarlama alanında ortaya çıkacak ek veri ihtiyaçlarını karsılayabilecek esneklikte olması gerekmektedir. Bu tezde, esnek olmayan tasarımdan kaynaklanan uyarlama problemleri, iki safhalı bir örnek olay kullanılarak sunulmustur. Ayrıca, ERP yazılımına esnek bir yapı kazandırabilmek için veritabanı tasarım alternatifleri sunulmustur. Örnek olayda karsılasılan uyarlama problemleride önerilen tasarım alternatifleriyle degerlendirilmistir. Standart veritabanı tasarım adımlarının esneklik gereksinimlerini dikkate alacak sekilde genisletilmesi gerekliligi gözlenmistir.
Özet (Çeviri)
Enterprise Resource Planning (ERP) software presents a frame for organizations to better utilize their process and business. Implementation of ERP software is the process of adaptation of the frame to the organization. Therefore, implementation process should be good managed in order to achieve the targeted results of ERP philosophy. To facilitate these implementation projects, ERP software should be flexible enough to meet extra data requirements of implementation domain. In this thesis, a two-phased case study is constructed to denote implementation problems arisen from inflexible design. Besides, this thesis proposes database design alternatives in order to have a flexible structure for ERP software. The implementation problems determined in the case study is also evaluated according to offered database design alternatives. It is observed that the generic database design steps should be extended to evaluate flexibility requirements.