Methods used in reduction of errors arising from nonresponse
Yanıtlamamadan kaynaklanan hataların azaltılmasında kullanılan yöntemler
- Tez No: 202966
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM EGE ORUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Nonresponse, nonresponse errors, calibration, auxiliary information, nonresponse adjustment, nonresponse bias, weighting
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Anket arastırmalarında karsılasılan çesitli problemlerden biri olan yanıtlamamahatası veri kalitesini ciddi sekilde bozmaktadır. Yanıtlamama, anketarastırmalarından elde edilecek tahminler üzerindeki tehlikeli etkilerinden dolayıkaygı duyulan bir durumdur. Bu nedenle yanıtlamama sorununu giderecek yöntemlerörneklemenin standart bir bölümünü olusturmaktadır. Yanıtlamamanın varlıgıdurumunda ideal kosullar için kullanılan tahmin yöntemleri yanlı sonuçlarvermektedir. Bu sorunun üstesinden gelmek için özel tahmin tekniklerininkullanılması gerekmektedir. Yerine Atama (ikame) ve Yeniden Agırlıklandırmayanıtlamama sorunu ile karsılasıldıgında kullanılan ve literatürde de belirtilen ikistandart yöntemdir. Son yıllarda, bilim adamları, yanıtlamamanın varlıgında, yenidenagırlıklandırma yönteminde kalibrasyon yaklasımını daha sık kullanmaktadırlar.Çünkü yardımcı bilginin etkin kullanımında kalibrasyon uyarlanabilir biryaklasımdır. Kalibrasyon yaklasımı, yardımcı bilgi kitle toplamını veya yansıztahminin bilinmesini gerektirirken, tasarım agırlıklarına olabildigince yakın olmasıgereken son agırlıkları yaratır. Kalibrasyon yöntemi, olası yardımcı degiskenkümesinden seçim ile olusturulan uygun yardımcı degisken vektörününformulasyonunu gerektirir.Bu çalısmada, yanıtlamamadan kaynaklanan yanlılıgın ve hataların azaltılabilmesiiçin kullanılan yöntemler tanıtılmıstır. Bu yöntemlerden biri olan Kalibrasyonyaklasımı teorik olarak incelenmistir. Yardımcı degisken vektörünün degisikdurumlarının kalibrasyon teknigi ile hesaplanan tahmin edicilerin kalitesini nasıletkiledigini görebilmek amacıyla C++ programlama dili kullanılarak bir simülasyonçalısması yapılmıstır. Uygulamada kitle toplamı için kalibrasyon tahminleri, göreliyanlılıklar, varyanslar hesaplanarak yorumlanmıstır.viAnahtar Kelimeler : Yanıtlamama, yanıtlamama hatası, kalibrasyon, yardımcı bilgi,yanıtlamama düzeltmesi, yanıtlamama yanlılıgı, agırlıklandırma.
Özet (Çeviri)
Various types of survey errors, especially nonresponse errors, may seriouslydeteriorate data quality. Nonresponse has more one reason to worry about its harmfuleffects on the survey estimates. So, nonresponse and methods dealing withnonresponse have increasingly become a standard part of survey sampling. Anonresponse occurs in a survey when, for any reason, a selected unit does notrespond. The usual methods of estimation in the presence of nonresponse give biasedresults. Because of this special estimation techniques are required to deal with theproblem. Imputation and reweighting are two standard methods provided by theliterature for treating nonresponse. In the recent years, scientist became increased toconcern with the calibration approach to reweigthing method in the presence ofnonresponse. The calibration approach generates the final weights which are as closeas possible to specified design weights, while respecting known auxiliary populationtotals or unbiased estimates of these totals. This calibration procedure requires theformulation of a suitable auxiliary vector, through a selection from a possible largerset of auxiliary variables.In this study standard methods for the reduction of bias and errors arising fromnonresponse are explained. The calibration approach is examined as theoretically andsimulation is performed by macro generated in C++ programming language to studyhow alternative specifications of the auxiliary vector affect the quality of estimatorsderived by the calibration technique. In the application, the calibration estimators andquality measures such as relative bias, variance are computed and interpreted for thepopulation total.