Effect of oxygenate additives into gasoline for improved fuel properties
Benzine oksijenat katkılarının yakıt özelliklerinin iyileştirilmesine etkisi
  1. Tez No: 202973
  2. Yazar: UFUK YENİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Oksijenatlar, alkoler, MTBE, DIPE, TAA, TBA, Oxygenates, Alcohols, MTBE, DIPE, TAA, TBA
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Benzin ve benzin-oksijenat karışımları içten yanmalı motorlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Benzin, birçok farklı fiziksel ve kimyasal özelliklere sahip uçucu hidrokarbonlardan oluşan karmaşık bir karşımdır. Günümüzde birçok farklı rafineri metodu bulunan benzin, Oktan sayısını arttırmak ve zararlı egzoz emisyonlarını azaltmak amacıyla oksijenatlar ile karıştırılmaktadır.Bu çalışmada, benzine oksijenat katkılarının karışımın fiziksel ve kimyasal özelliklerine olan etkileri araştırılmıştır. Birer oksijenat olan etil alkol, metil alkol, metil tersiyer butil eter (MTBE), di-izopropil eter (DIPE), tersiyer amil alkol (TAA), tersiyer bütil alkol (TBA), kurşunsuz benzin içerisine %2.5, %5, %7.5, %10, %15 ve %20 oranlarında karıştırılmıştır. Oluşturulan bu karışımların fiziksel ve kimyasal özellikleri, standart Amerikan Test ve Malzeme Enstitüsü (ASTM) metotlarına uygun olarak analiz edilmiş ve oksijenatların benzinin özelliklerini iyileştirmesine olan etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Automotive gasoline and gasoline-oxygenate blends are used in internal combustion spark-ignition engines. Gasoline is a complex mixture of relatively volatile hydrocarbons that vary widely in their physical and chemical properties. The gasoline may be blended, or may be required to be blended, with oxygenates to improve the octane rating, extend the fuel supply, or reduce vehicle exhaust emissions.In this study, the effect of oxygenate additives into gasoline is researched for the improvement of physical and chemical properties of blends. Methanol, ethanol, Methyl Tert Butyl Ether (MTBE), Di-isopropyl ether (DIPE), Tert amyl alcohol (TAA), Tert butyl alcohol (TBA) have been blended into unleaded gasoline with various blended rates of 2.5%, 5%, 7.5%, 10%, 15%, and 20%. Physical and chemical properties of blends were analyzed by the standard American Society fir Testing and Materials (ASTM) methods.