Benzin-tersiyer bütil alkol ve benzin-naftalin karışımlarının buji ateşlemeli motorun performansına ve eksoz emisyonlarına etkisinin deneysel incelenmesi
Gasoline-naphthalene and gasoline-tertiary butyl alcohol blended fuels using on spark ignition engines with engine performance and exhaust emissions of effects to experimentally examine
- Tez No: 200014
- Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN DURGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alternatif Yakıtlar, Oksijenatlar, Benzin-Naftalin Karışımları, Benzin-TBA Karışımları, Buji Ateşlemeli Motor Performansı, Alternative Fuels, Oxygenates, Mixtures of Petrol and Naphthalene, Mixturesof Petrol and TBA, Spark Ignition Engine Performance
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
ÖZETBenzin - Tersiyer Bütil Alkol ve Benzin-Naftalin Karışımlarının Buji AteşlemeliMotorun Performansına ve Eksoz Emisyonlarına Etkisinin Deneysel İncelenmesiSEDA AKYAZMotorlarda vuruntu dayanımını arttırmak amacı ile daha önceleri benzinekurşuntetraetil (Pb(C2H5)4), kurşuntetrametil (Pb(CH3)4), demirpentakarboksit (Fe(CO)5)vb. gibi katkı maddeleri karıştırılmaktaydı. Yakıt teknolojisinin gelişmesinin yardımı ilezehirleyici ve kansorejen etkileri olan kurşunlu yakıtların kullanımından zamanlavazgeçilmiştir. Böylece günümüzde kurşunsuz benzin kullanımı yaygınlaşmıştır. Sunulançalışmada kurşunsuz benzinin içerisine; naftalin ve tersiyer bütil alkol (TBA) ayrı ayrıkatılarak karışım yakıtların motor performansı ve de eksoz emisyonları üzerindeki etkilerideneysel olarak incelenmiştir. Deneyler, tam (1/1) gazda, değişken devir sayıları ve farklısıkıştırma oranları için gerçekleştirilmiştir. Katkı maddesi olarak kullanılan naftalin dörtfarklı kütlesel oranda (% 2, 4, 6, 8), tersiyer bütil alkol ise dört farklı hacimsel oranda (%1,2, 3, 4) benzine katılmıştır. Deneylerin tümü elektrikli dinamometre ile donatılmış,değişken sıkıştırma oranlı tek silindirli bir benzin motoru kullanılarak yapılmıştır. Deneysonuçlarından elde edilen döndürme momenti, efektif güç, ortalama efektif basınç, özgülyakıt tüketimi, efektif verim ve CO emisyonları değerleri farklı çalışma koşulları içinincelenmiştir.Yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçlar; TBA'ün katkı maddesi olarakkatılmasının motor performansını ve eksoz emisyonlarını iyileştirici yönde etkilediğinigöstermiştir. TBA'e ilişkin en iyi değerler %2 TBA veya %3 TBA karışım oranları içinelde edilmiştir. Naftalinin katkı maddesi olarak katılması motor performansını bir yandaniyileştirirken diğer yandan eksoz emisyonları değerlerini kötüleştirmektedir. Naftalin içinen iyi değerler %6 karışım oranında görülmektedir.CO emisyon değerleri naftalinin katkı miktarı arttırıldıkça artış; TBA'ün katkımiktarı arttıkça düşüş göstermiştir. Naftalin için en düşük CO değerleri %2 karışımoranında, TBA için ise %4 karışım oranında elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYGasoline-Naphthalene and Gasoline-Tertiary Butyl Alcohol Blended Fuels Using onSpark Ignition Engines with Engine Performance and Exhaust Emissions of Effects toExperimentally ExamineSEDA AKYAZFor the purpose of increasing the knock resistance in engines, additives such as leadtetraethyl (Pb(C2H5)4), lead tetra methyl (Pb(CH3)4), ironpentanecarboxide (Fe(CO)5), etc.were added to petrol as a result of the advancement in fuel technology, leaded fuels wereleft out because of their poisonous and carcinogenic effects. Thus the usage of unleadedfuels becomes widespread; this led to the common usage of fuel. In the presented thisstudy, the effects of mixed fuels on engine performance and exhaust emission wereexamined experimentally by adding naphthalene and tertiary butyl alcohol to the petrolseparately. Experiments were conducted (performed) in full gas (1/1) for variable variousspeeds and different compression ratios. Naphthalene was added to the petrol in fourdifferent mass proportions by mass (%2, 4, 6, 8) on the other hand TBA was added to thepetrol in four different proportions by volume (%1, 2, 3, 4). All of the experiments wererealized (performed) by using a one-cylinder petrol engine with electric dynamometer.Torque, effective power, mean effective pressure, specific fuel consumption, effectiveefficiency and CO emissions determined from the tests were analyzed for differentoperation conditions.The results of the study showed that the use of TBA as an additive effected theengine performance and exhaust emission positively. The best result for TBA was gatheredfor %2 TBA and %3 TBA mixture proportions. While the addition of naphthalene as anadditive improved engine performance, it worsened exhaust emissions. The best values fornaphthalene were obtained in %6 mixture.Co emission values increased as the naphthalene ratio increased. However, itdecreased as the addition amount of TBA ratio increased. The lowest CO rate fornaphthalene was obtained at %2 mixture ratio and at %4 for TBA.