Zonguldak ve çevresinde bulunan iki bitki türünde biyolojik aktif bileşiklerin taranması
The search of biological active compounds in two plant species which is founded in Zonguldak and its environs
- Tez No: 202980
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURAK ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Scleropodium purum, Seseli resinosum, kumarin, furanokumarin, ekstraksiyon, kromotografik yöntemler, Scleropodium purum, Seseli resinosum, coumarin, furanocoumarin, ekstraxtion, chromotographic methods
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalısmada, Zonguldak ve çevresi için endemik bir tür olan Seseli resinosum Freyn et Sint. ve Zonguldak'da nemli orman altı örtüsünde yayılıs gösteren Scleropodium purum (Hedw.) Limpr, biyolojik aktiviteleri bakımından incelenmis, yapılarındaki dogal bilesiklerin saflastırılması amaçlanmıstır. Saflastırma islemlerinde çözücü ekstraksiyon yöntemi ve kromotografik metotlar kullanılmıstır. Ekstraksiyon islemlerinde, bitkiler önce hekzan daha sonra etanol ile ekstrakte edilmistir. S. resinosum'un toprak altı kısımlarının hekzan ekstraktı preparatif ince tabaka kromotografisi ile saflastırılarak bir kumarin bilesigi izole edilmistir. zole edilen bilesigin yapısı FT-IR, 1H-NMR, 13C-NMR, DEPT 135 teknikleri ile degerlendirilmis, sonunda bu bilesigin bir furanokumarin oldugu tespit edilmistir. Ayrıca elde edilen ekstraktlar ile çesitli biyolojik aktivite çalısmaları yapılmıstır. Biyolojik aktiviteleri, antimikrobiyal, antifungal, multiilaç direnç pompası inhibitör etkinlikler ve antioksidan etkinlik bakımından degerlendirilmistir. S. resinosum'un bazı fraksiyonlarında zayıf antibakteriyel ve antifungal etkinlikler tespit edilmistir. Her iki bitkide de yüksek antioksidan etkinlik gözlenmistir. Ayrıca her iki bitki türünde de yüksek oranda Beta karotene rastlanmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, Seseli resinosum which is an endemic species for Zonguldak and surrounding area and Scleropodium purum which is widespread under the humit forest vegetitions in Zonguldak were investigated regarding its biological activity, were aimed to purify containing natural compounds. Purification procedure was performed by using solvent extraction method and chromotographic method. In extraction process, plants were extracted with hexane and ethanol respectively. A coumarin coumpound was obtained from hexane extract of roots of S. resinosum with preparative thin layer chromotography. The structure of this compound was evaluated by using FT-IR, 1H-NMR, 13C-NMR, DEPT 135, GC-MS and compound was determined as structure of a furanocoumarine. In addition, the extracts obtained were studied for various biological activities. Their biological activities were evaluated for antimicrobial, antifungal, multidrug resistance pump inhibitor activity and antioxidant activity. Weak antibacterial and antifungal activity were determined in some fractions of S. resinosum. High antioxidant activity was observed in both plants. In addition, high amount of beta carotene was found in both plant species.