KBÇE sistemlerde çoklu erişim karışımı hesaplama teknikleri
Multiple access interference evaluation techniques in CDMA systems
- Tez No: 202981
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERTAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kod Bölmeli Çoklu Erisim, Standart Gauss Yaklasımı, Standart Gauss Yaklasımı için Basitlestirilmis fade, Bit Hata Olasılıgı, Code Division Multiple Access, Standart Gaussian Approximation, Simplified Expression of Improved Gaussian Approximation, Probability of Bit Error
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Kod Bölmeli Çoklu Erisim (KBÇE) yeni nesil hücresel haberlesme sistemlerinde kullanılan bir çoklu erisim teknigidir. KBÇE sistemlerin en önemli özelligi veri sinyali genis banda yayan yayılım kodlarının kullanılmasıdır. KBÇE tabanlı haberlesme sistemlerindeki en büyük problem kullanıcıların isaretleri arasında olusan karısımdır. Karısım aynı zamanda Çoklu Erisim Karısımı (ÇEK) olarak bilinir ve referans bir kullanıcıya aynı hücrede veya komsu hücrelerde diger kullanıcıların verdigi karısım sinyalidir. Haberlesme sistemlerinin performansı Bit Hata Olasılık (BHO) ifadesi ile ölçülür. Literatürde, BHO hesaplamalarında, Standard Gauss yaklasımı (Standard Gaussian Approximation-SGA) kullanılarak ÇEK'in varyansı hesaplanır. Diger yandan, Gauss yaklasımının özellikle az sayıda kullanıcılı sistemlerde dogru sonuç vermemesinden dolayı, yine literatürde, gelistirilmis Gauss yaklasımı (Improved Gaussian Approximation-IGA) yöntemi kullanılmıstır. Ancak, bu yöntem karmasıklıgının çok yüksek olması nedeniyle, uygulaması oldukça zordur. IGA'nın hesaplama karmasıklılıgın azaltılması amacıyla gelistirilmis Gauss yaklasımı için basit ifade (Simplified Expression for the Improved Gaussian Approximation-SEIGA) metodu literatürde önerilmistir. Bu tez çalısmasında öncelikle, dikdörtgen kıymık sekillendirici kullanan KBÇE sistemi için SGA ve SEIGA yöntemleri kullanılarak ÇEK ve BHO ifadeleri literatürdekilere benzer sekilde türetilmistir ve nümerik BHO hesaplamaları yapılmıstır. Daha sonra, diger kıymık sekillendiriciler, yarım sinüs (YS), yükseltilmis kosinüs (YK) ve karekök yükseltil-mis kosinüs (KKYK), kullanan KBÇE sistemleri için SEIGA yöntemi kullanarak ÇEK ve BHO ifadeleri türetilmistir. Elde edilen ifadeler kullanılarak, nümerik BHO sonuçları tüm kıymık sekillendiriciler için elde edilip, SGA yöntemiyle elde edilen BHO sonuçlarıyla karsılastırılmıstır. BHO analizlerinde, varsayılan haberlesme kanalı öncelikle es zamanlı olmayan eklemeli beyaz Gauss gürültülü (EBGG) kanaldır. Daha sonra çok yollu sönümlemeli kanal göz önüne alınarak, BHO ifadesi türetilmistir ve tüm kıymık sekillendiriciler için bu kanaldaki BHO'nun nümerik sonuçları hesaplanmıstır.
Özet (Çeviri)
Code Division Multiple Access (CDMA) is the most promising multiple Access technique for new cellular communication systems. The most important future of CDMA systems is that it uses spreading codes to spread spreading data signals to a wideband. The most important problem for communication systems based on CDMA is interference between signals of mobile users. This interference also known as MAI (Multiple Access Interference) is caused by presence of other users in the same cell of the reference user or in neighboring cells. The performance of the communication system is measured by Bit Error Probability (BEP). In BEP calculations, the total MAI is assumed as a Gaussian process, the variance of MAI is calculated using Standard Gaussian Approximation. This variance also yields the power of the MAI in BEP calculations. On the other hand SGA doesn?t yield accurate result especially in systems with a small number of users, in literature Improved Gaussian Approximation method is also proposed. However this method has high computational complexity, thus it is quite hard to apply. In order to decrease computational complexity of IGA, in literature Simplified Expression of Improved Gaussian Approximation (SEIGA) method is also proposed. In this thesis, MAI and BEP expressions are derived using SGA, IGA and SEIGA techniques for CDMA system using rectangular chip waveform the same way in literature and numerical BEP calculations are obtained. Then MAI and BEP expressions are derived using SEIGA technique for the CDMA systems using the other chip waveforms are half sine (HS), raised cosine (RC) and square root raised cosine (SRRC). By using the obtained expressions, the BEP results for all chip waveforms are calculated, then the BEP results are compared with those of SGA. In the BEP analysis, we first assume asynchronous AWGN channel. Then we consider multi path fading channel the BEP expressions are given for both channels, respectively.