Kömürdeki piritik kükürdün giderilmesinde çeşitli yöntemlerin kıyaslanması
The comparision of different methods in removing of pyritic sulphur in coal
  1. Tez No: 202979
  2. Yazar: YAKUP EKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALE SÜTCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: lignite, pyritic sulfur, total sulfur, trona, microwave, heat environment, sulfur removal
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
`Kömürdeki Piritik Kükürdün Giderilmesinde Çesitli Yöntemlerin Kıyaslanması' isimli bu çalısmada; piritik kükürt içerigi yüksek olan Balıkesir-Dursunbey ve Çorum-skilip Linyitleri seçilmistir. Bu linyitlerin kükürt içeriklerinin azaltılması deneylerinde; dogal bir mineral olan trona ile hazırlanmıs çözeltiler kullanılmıstır. Kükürt giderimi deneyleri, ısısal ve mikrodalga ortamda yürütülmüstür. Isısal ortamda yapılan deneylerde; 20 oC, 50 oC ve 90 oC sıcaklıklarında; konsantrasyonları % 2.50- % 15.00 arasında degisen trona çözeltisi kullanılarak, 15-180 dakika arasında degisen sürelerde ön deneyler yapılmıs ve optimum kükürt giderim kosulları belirlenmistir. Belirlenen optimum kosullarda; sıcaklık 20 oC, 50 oC, 90 oC, saf su (% 0), trona çözeltisi konsantrasyonu % 1.25-% 15.00 ve deney süresi 15-180 dakika degiskenlerinin kükürt giderimi üzerine etkisi incelenmistir. Deneylerin sonucunda Dursunbey ve skilip linyitlerinin toplam kükürt içerikleri sırasıyla % 41 ve % 38 oranında; piritik kükürt içerikleri ise sırası ile % 41 ve % 31 oranında azaltılmıstır. Mikrodalga ortamında yapılan deneylerde; 90 W, 180 W ve 360 Watt mikrodalga radyasyon gücünde konsantrasyonları % 2.50-%15.00 arasında degisen trona çözeltisi kullanılarak, 30-480 saniye arasında degisen mikrodalga radyasyon sürelerinde ön deneyler yapılmıs ve optimum kosullar belirlenmistir. Belirlenen optimum kosullarda, kükürt giderimi üzerine saf su (% 0), trona çözeltisi konsantrasyonu % 1.25-% 15.00, mikrodalga radyasyon gücü 90 W, 180 W, 360 W, mikrodalga radyasyon süresi 30-480 saniye, degiskenlerinin etkisi incelenmistir. Mikrodalga ortamında yapılan deneylerin sonucunda Dursunbey ve skilip linyitlerinin toplam kükürt içerikleri sırasıyla % 38 ve % 32 oranında azaltılırken, piritik kükürt içerikleri ise sırası ile; % 48 ve % 38 oranında giderilmistir. Anahtar Sözcükler : Linyit, Piritik Kükürt, Toplam Kükürt, Trona, Mikrodalga, Isısal Ortam, Kükürt giderme.
Özet (Çeviri)
In ?The comparison of different methods in removing of pyretic sulfur in coal? named study Balıkesir-Dursunbey and Çorum-skilip lignites in which pyretic sulfur ratio is high in total sulfur were chosen. In reduction of sulfur content of these lignites solution of natural mineral trona were used. Sulfur removal experiments were performed in heat and microwave environments. In experiments done at heat environment, pilot experiments were performed at 20,50 and 90ºC using trona solutions having a concentration range of 2.50% to 15.00% in a time period of 15-180 minutes and optimum sulfur removal conditions were determined. In the optimum conditions determined, the effect of variables, that is, 20, 50 and 90 ºC, distilled water (0%), 1.25-15% trona solution concentration and time period of 15-180 minutes on sulfur removal were investigated. At the end of the experiments the total sulfur content of Dursunbey and skilip lignite were reduced by 41% and 38% and pyritic sulfur content were reduced by 41% and 31% respectively. In microwave environment experiments, pilot experiments were performed by using trona solution having a concentration range of 2.50-15.00% with radiation power of 90, 180 and 360 Watt in microwave radiation period ranging between 30 and 180 seconds and optimum conditions were determined. In optimum conditions determined, the effect of variables which are distilled water over sulfur removal (0%), 1.25-15.00% trona solution concentration, 90, 180 and 360 W microwave radiation power and 30-480 seconds microwave radiation period were investigated. At the end of the experiments conducted in microwave environment total sulfur content and pyritic sulfur content of Dursunbey and skilip lignites were found as 38% , 32% and 48% and 38% respectively.