Kurtboğazı baraj gölünü besleyen derelerin ve baraj çıkış suyunun çevresel açıdan değerlendirilmesi
Evoluation of the streams feeding Kurtboğazı dam and the downstream water of the dam from environmental point of view
  1. Tez No: 202984
  2. Yazar: FATMA BAKIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ALTIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kurtbogazı Barajı (Ankara), Havza koruma alanları, Su kalitesi, Kurtbogazı Dam (Ankara), Protection Zone of the Basin, Water Quality
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Su canlı hayatı için vazgeçilmez bir yasam kaynagıdır. Yer yüzündeki sular günesin sagladıgı enerji ile sürekli bir döngü içindedir. nsanlar ihtiyaçları dogrultusunda suyu bu döngüden alır ve kullandıktan sonra tekrar iade ederler. Bu süreç sırasında suya karısan maddeler, suyun fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini degistirir, sonuçta suyun yapısı ve kalitesinde degisiklikler meydana gelir. Dünyada mevcut olan suyun çok büyük bir kısmı okyanuslar ve denizlerde ve kutuplardaki buzullarda bulunurken, sadece geriye kalan % 1 dolasım halindedir. Dünyadaki tatlı su miktarı toplam suyun % 0.01'ini olusturmaktadır. Yukarıdaki oranlara dayanılarak insanlar için önem arz eden tatlı su kaynaklarının fazla olmadıgı görülmektedir. Bundan dolayı bu kaynakların verimli bir sekilde kullanılması gerekmektedir. Su kaynaklarının korunması, planlanması ve yönetilmesinin ortak bir disiplin altında ele alınması, nehir havzalarındaki su kalitesinin belirlenmesi ve Modern Entegre Su Kaynakları Yönetimi Planlamasının yapılması gerekmektedir. Bunun için ilk asama, havzada kirlilik ölçüm ve izleme agının olusturulması ile nehrin kirlilik boyutunun ortaya konulmasıdır. Ankara kentinin en önemli içme suyu kaynaklarından biri olan Kurtbogazı Barajı, sehrin 56 km. kuzeyinde Ankara-stanbul karayolunun hemen yakınında, Ova Çayının bir kolu olan Kurtbogazı Deresinin üzerinde bulunmaktadır. Çalısma kapsamında Baraj çıkıs suyu vedik Arıtma Tesisi öncesi ve Barajı besleyen derelere ait Devlet Su sleri Genel Müdürlügü'nce yapılan analiz sonuçları 1996-2007 yılları arasında derlenmis, son yıldaki örneklemelere katılım saglanmıs, pH, sıcaklık, çözünmüs oksijen, alkalinite, BO5, orto-fosfat, sodyum, potasyum , bikarbonat, klorür, nitrit azotu, nitrat azotu, amonyum azotu, sülfat parametrelerine ait son 10 yıllık ölçüm sonuçları grafiklerle degerlendirilmis numune noktalarının Su Kirliligi Kontrolü Yönetmeliginde verilen sınır degerlerle karsılastırmaları yapılmıs, kalite ve kirlilik degerleri ortaya konulmustur. Ayrıca TS-266'ya göre de içme suyu açısından özelliklere bakılmıs , ABD Tuzluluk, Scholler, Wilcox ve Piper diyagramları ile suların özellikleri ortaya çıkarılmıstır. Baraja ait koruma alanlarında bulunan yerlesimler ve numune noktaları Cografi Bilgi Sistemleri (CBS) ile sayısallastırılmıs, koruma alanları harita üzerinde gösterilmistir. Havzanın koruma alanlarında bulunan yerlesimlere ait hassasiyetler ortaya konulmus kaçak yapılasma, atıksu gibi havzanın önemli sorunları belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
Water is an indispensable life source for living creatures. Water on earth surface turns continously in a cyle with the help of the energy provided by the sun. Human being, takes water from this cyle and gives back after usage. The materials that have been mixed in water during this process, change the pysical, chemical and biological features of water and as a result alterations ocur in the structure and quality of water. These alterations cause contaminations in water and so lead to unwanted situations in water from physical, chemical and biological aspects. Most of water existing in the world, stay in oceans, seas and glacials. Only the remaining 1% part of it cycle. Fresh water constitues 0,01% of the total amount of water. Depanding on the ratios above, it can be seen that the fresh water sources that are important for human being, are not exessive in amount. Because of this reason, it is necessary to use these sources efficiently. There is need to protect the water resources, plan and manage them under a common discipline, determine the water quality in the river basins and make a Modern Integral Water Resources Management Planning, first step fort this is performing a contamination measurement and monitoring net and presenting the pollution dimensions of the river. Kurtbogazı Dam, which is one of the most important drinking water resources in Ankara, lays 56 km. on the northern direction of the city, near to Ankara-stanbul highway, on the Kuurtbogazı Stream that is one of the branche of the Ova Stream. In the scope of this study, analysis results between 1996-2007 that were conducted by State Hydraulic Works related to the streams feding the dam and later on flowing to the vedik Water Treathment Plant, samples belonging tol ast years were improved, measurement results of the last 10 years related top H, temperture, dissolved oxygen, alkality, BOD5, orto-phosphate, sodium, potasium, bikarbonate, chloride, nitrite nitrogen, amonium nitrogen, sulfate parameters were represented by graphics. The comparisons of the sample points with Water Pollution Control Regulation limit values were done, quality and impurity values were defined. Moreover, qualifications of water were evaluated from drinking water point of view based on TS-266 standarts and other features were declared with the help of the USA Salinity, Schöller, Wilcox, and Piper diagrams. Settlement areas and the sampling points in the protection zone of the dam were quantified by GIS( Geographic Information Systems) and the protection zones were shown on the map. Some sensibilities about the settlement areas in protection zone of the basin were stated and some important problems of the basin like illegal building, waste waters.