Katı atık sızıntı sularının elektrokimyasal yöntemler ile arıtılabilirliğinin incelenemsi (İZAYDAŞ tesisleri)
Investigation of treatibility of landfill leachate by means of electrochemical methods (İZAYDAŞ sanitary landfill)
- Tez No: 202991
- Danışmanlar: PROF. DR. ANATOLY DİMOGLO
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sızıntı suyu, Elektrokoagülasyon, Elektrooksidasyon, Deponi Alanı, Ultrases, Jet-loop reaktör, Leachate, Electrocoagulation, Electrooxidation, Landfill, Ultrasound, Jet-loop reactor
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Sızıntı suları, genel olarak bakıldıgında yüksek organik içerige, agır metal konsantrasyonlarına ve kompleks bir yapıya sahip, koyu renkli ve agır kokulu bir kirletici kaynagıdır. Karmasık yapısı ve karakteristik özelliklerinin depo yasına baglı olarak degisimleri nedeniyle sızıntı suları, arıtımı zor atıksuların basında gelmektedir. Gelisen teknolojilere paralel olarak sızıntı suyunun arıtımı için daha yüksek verimli ve düsük maliyetli arıtım metotlarına olan arayıslar artarak devam etmektedir. Günümüzde elektrokimyasal yöntemler ise çesitli avantajlar sunmaktadır. Bu çalısmada; elektrokoagülasyon ve elektrooksidasyon prosesleri ile sızıntı sularının elektrokimyasal arıtılabilirligi çesitli isletme sartları altında arastırılmıstır. Ayrıca; elektrokimyasal proseslerden önce ultrasonik proses ile fizikokimyasal arıtım ve jet-loop reaktör ile biyolojik arıtım saglanarak, bunların sızıntı suyunun elektrokimyasal arıtılabilirligini ne ölçüde etkiledigi irdelenmistir. Bu çalısma, zaydas Katı Atık Depolama Sahası'ndan alınan farklı karakterlerdeki çesitli sızıntı suyu numuneleri ile yapılmıstır. Elektrokoagülasyon ve elektroksidasyon prosesleri ile 30 dakika sonunda %18-56 arası Kimyasal Oksijen htiyacı (KO) giderimi elde edilmistir. Alüminyum plakalarla elektrokoagülasyon öncesi ultrases prosesi, KO giderim verimini % 7 artırmıstır fakat farklı isletme sartları altında daha kapsamlı çalısmalar yapılması tavsiye edilir.
Özet (Çeviri)
Landfill leachates have high organic constituents, heavy metal concentrations, dark color, heavy smell and a complex structure. Having complex structure and characteristics dependent on the age of landfill, leachate is one of those wastewaters difficult to treat. Along with developing technology, the search for higher efficiency and cost-effective treatment techniques for leachate treatment is of priority. Today, electrochemical processes with a number of advantages is encountered among other treatment techniques. In this study, the treatibility of leachate by means of electrocoagulation and electrooxidation processes was investigated in different operating conditions. Moreover, by carrying out physicochemical treatment by means of ultrasound process and biological treatment by means of jet-loop reactor prior to electrochemical treatment, effects of these pre-treatments on efficiency of electrochemical processes also was investigated. This thesis was achieved with different leachate samples taken from IZAYDAS Landfill. By electrocoagulation and electrooxidation processes in different operating conditions was achieved 18%-56% Chemical Oxygen Demand (COD) removal efficiences for 30 minutes Ultrasound process prior to electrocoagulation increased COD removal efficiency 7% but it is recommended doing more comprehensive investigations in different operating conditions.