Türkiye'de mevcut yapıların enerji etkinliğini iyileştirmeye yönelik bir çalışma
The study about developing the energy efficiency of existing building in Turkey
  1. Tez No: 202992
  2. Yazar: MELTEM IŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY ESİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yapı, enerji tüketimi, enerji etkinligi, Building, Energy consumption, Energy efficiency
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
nsan nüfusunun hızla artması ve doganın artık insan ihtiyaçlarını karsılamakta giderek zorlanması tasarruf ve enerji etkinligi kavramlarını insanlıgın gündemine daha fazla sokmaktadır. Küresellesme süreci de hesaba katıldıgında hayatın her alanında az ama verimli tüketmek, dünyanın tüm ülkeleri için vazgeçilmez deger olarak karsımıza çıkmaktadır. Bir is yapabilme kapasitesi olarak tarif edilebilen enerjinin etkin kullanılması da bu baglamda tüm dünya'da çok önemli bir yere sahiptir. Enerji, hayatımızın artık ayrılmaz bir parçası haline gelmistir. Bununla birlikte, dogal kaynakların hızla tükenmesi, çevrenin her geçen gün biraz daha kirlenmesi, enerji kullanımı için yüksek miktarda paraların ödenmesi; sadece enerjinin temin edilmesini degil enerjinin etkin kullanılmasını, kayıpların asgariye indirilerek aynı miktar enerjiden daha fazla fayda saglanmasını çok daha önemli hale getirmistir. Gelismis ülkeler basta olmak üzere tüm ülkeler, mümkün olan en az enerji ile mümkün olan en büyük verimi saglamak için çalısmalar yürütmektedir. Bu çalısmanın amacı; Türkiye'de yüksek oranda enerji tüketimine sahip yapıların, enerji tüketimini etkileyen faktörleri ortaya koymak ve mevcut yapılardaki enerji etkinligini iyilestirmeye yönelik öneriler sunmaktır. Çalısmanın birinci bölümünde bu amaç ve çalısma yönteminden bahsedilmektedir. kinci bölümde yapılardaki enerji tüketiminin önemi ve dünyadaki toplam enerji tüketimi içindeki yeri, enerji tüketiminin olumsuz etkileri ve bu konuyla ilgili yasal düzenlemeler ve mevzuatlar açıklanmıstır. Üçüncü bölümde yapılarda enerji tüketimini etkileyen faktörler arastırılmıstır. Bunlar yapının dıs kabugunda, çatısında, pencere ve kapılarda, dısarı açılan ve altındaki hacimleri ısıtılmayan dösemelerde meydana gelen ısı kayıpları, ısıtma sistemlerinin yakıt cinslerine göre farklılıkları da enerji tüketimini etkileyen önemli bir unsurdur. Günes sistemlerinden yararlanmak enerji kayıplarını aza indirgeyecektir. Yapının Yönlenme ve Biçimlenme Faktörleri, yapının yeri, yapının diger yapılara göre konumu, yapının boyutları ve biçim faktörü, yapının yönlenis durumu gibi kriterler de enerji tüketiminde belirleyici faktörler olarak sıralanmaktadır. Mevcut yapı stogunun enerji etkinliginin iyilestirilmesi ile Türkiye'nin toplam enerji tüketiminin önemli ölçüde azalacagı tahmin edilmektedir. Dördüncü bölümde mevcut yapıların enerji etkinligini iyilestirme yöntemleri arastırılarak bu konu ile ilgili bilgiler sunulmustur. Özellikle ülkemiz gibi sanayilesme ve gelisme sürecini devam ettirirken enerjiye her geçen gün daha fazla ihtiyaç duyan ülkelerde nüfus artısı ve teknolojinin enerji bagımlı olarak geliserek hayatımıza girmesi, bu enerji ihtiyaçlarının artmasına katkıda bulunmaktadır. Enerji ihtiyaçlarının artması ve etkin enerji kullanılmaması sonucunda; hava kirliligi artmaktadır. Global anlamda hava kirliligindeki bu artma, kendisini küresel ısınma ve iklim degisikligi ile gösterir. Küresel ısınma ve hava kirliligi gibi günümüzün en büyük sorunlarına karsı yapılan bu yönlü çalısmalar ısıgında çözümler üretip bu çözüm yöntemlerini uygulamaya geçirmek daha kolay hale gelecektir.
Özet (Çeviri)
Efficiency and savings are getting important in these days because of human population improve very fast and to correspond human necessity getting difficult for nature. Especially when we think about globalization process, minimum but efficiency exhaustion is getting indispensable value in every space of life and all countries. In these case, productive use of energy, which known as capacity to do a job, is very important for the entire world.Energy is integral part of our life ever. However, natural resources consume very fast, environment is getting dirty in every day, and we spend a lot of money for using energy. When we think about in these cases, productive uses of energy and to get more benefit from same amount energy are very important from previous. All of the countries but especially developed countries work to have maximum efficiency with minimum energy. (Özdemir 2005) The purpose of this study is to display, the effects of energy consumption of the buildings which have high energy exhaustion and also advance proposals to get better energy activity in existing buildings in Turkey. In first chapter of the study explain this purpose and working process. In the second chapter explains importance of energy consumption in buildings and relative position within total energy exhaustion in the world, negative effects of energy consumption and legal arrangements and legislations in this topic. In third chapter of the study is to display, architectural effects of energy consumption in the buildings. The windows, doors, roofs and heating systems are very important effect for energy consumption. Benefit of the sun, reduce energy losses. Other effective marks of energy consumption are building place, positions of building according to the other construction. The existing construction stocks improve very important for total energy consumption in Turkey. The fourth chapter explains, working process for improving energy activity in the existing buildings. Especially, developing countries as Turkey increase demand for energy and population assist in energy consumption. The increase demand for energy and use nonproductive energy are getting air pollution. In these situations causes global warming and climate change.