Modifiye ve ham zeolit kullanarak boyar madde adsorpsiyonu
Dye adsorption using raw and modified zeolite
- Tez No: 203006
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAL BEKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Boyar madde, Basic Blue, Adsorpsiyon, Zeolit, Dyestuffs, Basic Blue, Adsorption, Zeolite
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Sürekli gelişen ve büyüyen sanayi ile birlikte su kirliliği kontrolü büyük önem kazanmıştır. Tekstil endüstrisi atıksuları önemli ölçüde kirlenmeye yol açan yüksek konsantrasyonlarda organik ve inorganik kimyasal kirleticiler içermektedir. Tekstil ve diğer endüstrilerin üretimleri sonucu boya konsantrasyonu yüksek atıksular meydana gelmektedir. Bu nedenle boyar madde içeren tekstil endüstrisi atıksularından renk giderim prosesleri çevresel açıdan önem kazanmaktadır. Günümüzde boyar maddelerin giderimin de fiziksel, kimyasal ve biyolojik yöntemler kullanılmaktadır. Boyama atıksularının sıcaklığı yüksek olması, atıksuyun pH değeri 2-12 gibi çok geniş aralıkta değişmesi nedeniyle, kimyasal ve biyolojik arıtma gibi proseslerinin kullanılması sınırlanmıştır. Bu çalışmada, tekstil endüstrisinde yaygın olarak kullanılan Basic Blue boyar maddesinin doğal mineral olan zeolitin, ham ve şartlandırılmış olarak kullanılması ile renk giderimleri incelenmiştir. Öncelikle zeolit ile boyar madde giderilmesi adsorbsiyon reaksiyon kinetikleri ve denge izoterm eşitliklerine uygunluğu analiz edilerek, denge ve izoterm sabitleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
It is getting so important to control water pollution is controlled with continuously developing and growing industry. Textile industry wastewater is an important pollution source that contains high concentration of inorganic and organic chemical species. Coloured dye wastewater occur as a direct result of the production of the dye and also as a consequence of its use in the textile and other industries. For this reason, color removal processes from textile industry wastewater become important on the ecological side. Physical, chemical and biological methods are the conventional methods for the removal of dye from aqueous solutions. Abnormal high temperature and variety of pH value in the range of 2-12 of dye wastewater makes chemical and biological treatment processes are limited. The aim of this paper is to investigate the ability of raw and modified zeolite to remove dye (basic blue) from aqueous solutions. The kinetic and equilibrium studies for the uptake process were determined. These parameters would be useful in understanding of adsorption removal of dye by sepiolite from an aqueous environment. The thermodynamic parameters were also evaluated.