Atık uzaklaştırma sistemlerinde enerji geri kazanımı
Energy recyling process in waste removal systems
  1. Tez No: 203005
  2. Yazar: ÇAĞATAY BENGÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN SADIKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Energy, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Atık, Enerji, Geri Kazanım, Kojenerasyon, Waste, Energy, Recycling, Cogeneration
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalısmada gerek evsel gerekse endüstriyel atık olsun, uzaklastırılan atık maddenin sahip oldugu enerjiden yararlanarak, atık uzaklastırma sistemlerinde enerji geri kazanımı incelenmistir. Bölüm 2'de elektrik ve ısı enerjisinin beraber üretildigi, enerjinin geri kazanıldıgı birlesik ısı-güç üretim sistemleri tanıtılmıs ve isletmelerde genis bir uygulama sahası olan gaz türbinli birlesik ısı-güç üretim sistemleri incelenmistir. Bölüm 3'te farklı tip birlesik ısı-güç üretim sistemleri incelenmis ve enerji geri kazanımında bu sistemlerin mukayesesi yapılmıstır. Bölüm 4'de atık ısılardan özelliklede flas buhardan ısı geri kazanımına yer verilmistir. Bölüm 5'de çöp toplama sahalarında olusan atık gazın yakıt olarak kullanıldıgı ve bu bölümde model olarak ele aldıgım Kemerburgaz enerji geri kazanım tesisinde gaz motoru kullanarak enerji geri kazanılmıstır. Sistemin enerji geri kazanım potansiyeli incelenmis ve bu enerjinin nerelerde kullanılabilecegi bulunmustur. Bölüm 6'da atık çamurun yakılması sonucunda ortaya çıkan enerjinin geri kazanılması incelenmistir. Yakma sistemi incelenerek geri kazanılan enerji degeri ve sistemin geri ödeme süresi hesaplanmıstır. Bölüm 7'de endüstriyel isletmelerde meydana gelen baca gazı, atık sıcak su gibi enerjilerden yararlanarak enerjinin geri kazanıldıgı sistemler tasarlanmıs ve enerji tasarrufu sonucunda, uygulanan yatırımların geri ödeme süresi hesaplanmıstır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, energy recycling process has been studied using the energy possessed by both domestic and industrial wastes. In Chapter 2, heat-power systems have been introduced, where electrical and heat energy is co-co-generated and recycled. Also combined heat-power production systems with gas turbine that have wide applications in industry have been investigated. In Chapter 3, different types of combined heat-power production systems are investigated and, these systems are compared for energy recycling. In Chapter 4, heat recycling from waste heats, especially from flash steam is mentioned. In Chapter 5, use of waste gases that are produced in city dumps as fuel is studied. As a model recycling of energy by using gas engines in Kemerburgaz energy recycling plant has been reported The system?s potential of energy recycling is investigated and applications where this energy found can be utilized are cited. In Chapter 6, the recycling of the energy that emerges due to burning of waste sludge is investigated. The value of recycled energy and pay-back period are calculated after studying the combustion methods. In Chapter 7, energy recycling systems are designed using the the stack gas, waste hot water, etc., that appear in industrial installations. As a result of energy saving, pay-back periods for the additional investments required are calculated.