Gebelik boyunca sigara içiminin perinatal dönemde anne ve bebek sağlığı üzerine etkisi
The effect onhealth mother and newborn of smoking during preagnancy in perinatal period
  1. Tez No: 203015
  2. Yazar: SONGÜL AKTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANDAN GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, sigara içimi, bazı maternal ve fetal sorunlar, Preagnacy, Smoking, Some maternal and fetal (infant)problems
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu arastırma, perinatal dönemde anne ve bebekte ortaya çıkan bazısorunlara, gebelikte sigara içiminin etkisini saptamak amacıyla yapılmıstır.Arastırmanın Materyal ve Yöntemi: Arastırmanın örneklemini, 30Nisan-14 Haziran 2005 tarihleri arasında Trabzon Dogum ve Çocuk BakımeviHastanesi nisaiye servisinde yatan, gebeligi boyunca sigara içen 52 annenintamamı ile, bu annelerin bebekleri ve 5-14 haziran tarihleri arasında gebeligindesigara içmeyen (pasif içici de olmayan) 110 annenin tamamı ile onların bebekleriolusturmustur.Arastırmanın verileri, 2 soru formuyla toplanmıstır. Bu soru formları,gebelerin bazı sosyo-demografik ve obstetrik özelliklerini, gebelikte sigara içmedurumlarını ve anne ve bebekte ortaya çıkan bazı sorunları belirleyen sorulardanolusmustur. Anneye ait veriler; annenin kendisinden, dosya kayıtlarından,yenidogana ait veriler de, ölçümle (boy, kilo ve bas çevresi) elde edilmistir.Arastırmaya baslamadan evvel, annelere bilgilendirilmis onam formu verilmis veyazılı onam alınmıstır. Verilerin degerlendirilmesinde Yüzdelik, Ki- Kare,Düzeltilmis Yates, Fisher Ki-Kare, Student-t testleri kullanılmıstır. Önemlilikdegerlendirilmesinde P'nin aldıgı deger aynen belirtilip, aradaki istatistiksel fark p>0.05 ise önemsiz, p \0.05 önemli olarak degerlendirilmistir.Bulgular: Gebelikte sigara içme oranı %16.4 olarak belirlenmistir.Gebelik boyunca sigara içen annelerde, erken membran rüptürü (p=0.000),preterm eylem riski (p=0.002) ve erken dogum oranının (p=0.000) içmeyenleregöre daha fazla oranda görüldügü belirlenmistir. Perinatal dönemdeki anneye aitplesental sorunlardan plesenta previa, gebeliginde sigara içen annelerdeiçmeyenlere göre daha fazla oranda görülmüstür (p=0.329). Plesenta Dekolmanise vaka sayısı n=1 oldugundan istatistiksel degerlendirme yapılamamıstır.Gebelik boyunca sigara içen annelerin bebeklerinin sigara içmeyenannelerin bebeklerine göre dogum agırlıgı (p=0.058), kafa çevresi ölçümü(p=0.001) ve boy uzunlugu daha düsük saptanmıstır (p=0.000).Düsük dogum agırlıklı bebek oranı, gebelik boyunca sigara içen annelerinbebeklerinde, içmeyenlere göre 2 kattan daha fazla yüksek bulunmustur(p=0.293).Sonuç: Gebelikte sigara içimi, sigaranın toksik ve de utero-plesentalyetmezlik etkisi nedeniyle, hem annede hem de bebekte önemli derecede sorunlarolusturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was carry out with the purpose of determinig the effect ofsmoking during pregnancy on some of the problems which occur mother andinfant in perinatal period.Material and Method: This study includes all of the mothers (n=52)having smoked during their preagnacy (not even been a passive smoker) and theirinfant who were hospitalized between 30 th April and 14 th June 2005 in thegynecology unit of Maternitiy and Children Care Hospital in Trabzon, and 110 ofthe mothers having not smoken during their pregnacy and their infant werehospitalized between 5 th and 14 th June 2005 in the gynecology unit ofMaternitiy and Children Care Hospital in Trabzon.Data of study was collected in two questionnaires. These questionnaireswere formed the questions determining some of social- demographic and obstetriccharacteritics of them, smoking and being exposed smoke of cigarettes duringpreagnacy and some of the problems of the mother and the infant wereconstitutedin perinatal period by smoking. Firstly in the study, the mother weregiven a form related to informed consent, and having taken their written consents.The data was evaluated with Persentage, Ki-Square, Continuity Correction,Fisher Ki-Square, Student-t tests. In the significance evaluation, the valuereceived by P was stated with no change, in the situation that the statisticaldifference between them p>0.05 is unimportant, p \0.05 is important thedifference was considered as rather significant.Finding: The rate of smoking during the pregnacy was found 16.4 %. Therate of having premature of membrane rupture (p=0.000), preterm risk (p=0.002)and premature birth (p=0.000) was higher for the mother smoking. Plecenta previaalso was found higher rates for these mothers (p=0.329). Since the case number ofplacenta decolman is n=1, we skipped the statistical evaluation.The infant of themother smoking as to not smoking in pregnancy were lower rates the birth weight(p=0.058), the head circumference (p=0.001) and, the height (p=0.000). The rateof infant being low birth weight was found higher twofold for their infant ofmothers smoking as to not smoking during preagnacy (p=0.203).Conclusion: Smoking during the preagnacy caused the most importantproblems for mother and the infant such as the toxic efffects of cigarette andutero-plecental insufficency.