Adölesan kızların cinsellikle ilgili konularda anneleriyle olan iletişimlerini değerlendirmeleri
The evaluation of the communications of adolescent girls with their mothers on the subjects of sexuality
- Tez No: 203014
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEHRA GÖLBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Cinsel saglık, adölesan kızlar, ebeveynler, iletisim, Sexual health, adölescent girls, parents, communication
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalısma, Sivas il merkezinde bulunan ortaögretim okullarında egitim gören kızögrencilerin cinsellikle ilgili konularda anneleriyle olan iletisimlerini degerlendirmekamacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıstır.Arastırmanın evrenini Sivas il merkezinde bulunan ortaögretim okullarında ögrenimgören kız ögrenciler (7202 ögrenci), örneklemi ise ilgili formül kullanılarak bu evrendenseçilen 1045 kız ögrenci olusturmustur. Daha sonra tabakalı örnekleme yöntemi ile herokuldan örnekleme girecek ögrenci sayısı tespit edilmistir. Her okuldan belirlenen sayıdaögrenci basit rastgele örnekleme yöntemi ile arastırma kapsamına alınmıstır. Verilerarastırmacılar tarafından gelistirilen ?Kisisel Bilgi Formu? ve ?Adölesan Kızların Cinselliklelgili Konularda Anneleri ile Olan letisimlerini Degerlendirme Formu? kullanılaraktoplanmıstır. Veriler frekans dagılımı olarak gösterilmis ve Ki-Kare testi kullanılarakdegerlendirilmistir.Elde edilen bulgulara göre; anne, adölesan kızların cinsellikle ilgili konularda ilkbilgilerini aldıkları kaynaklar arasında üçüncü sırada yer almaktadır. Adölesan kızların%45.5'i cinsellikle ilgili konulardaki bilgilerini kısmen yeterli bulurken, %38.9'u cinsellikleilgili konularda anneleri ile olan iletisimlerini yetersiz olarak degerlendirmektedir. Adölesankızların anneleriyle konustukları konular arasında ilk sıralarda adet görme (%78.4), es seçme(%71.9), ergenlik dönemindeki fiziksel degisiklikler (%68.0), kız-erkek arkadaslıgı (%63.3),nisanlılık dönemi (%60.2) gibi konular yer almaktadır. Erkek üreme organlarının yapısı vegörevleri (%94.0), cinsel iliski (%87.6), riskli cinsel davranıslar (%83.0), evlilik öncesicinsellik (%78.6), gebelikten korunma yöntemleri (%74.3), cinsel yolla bulasan hastalıklar (%72.4) gibi konular ise adölesan kızların anneleri ile konusmadıkları konular arasında ilksıralarda bulunmaktadır. Adölesan kızlar en fazla adet görme konusunda annelerindenaldıkları bilgiyi yeterli bulduklarını belirtmektedir.Arastırmadan elde edilen bulgular dogrultusunda, annenin adölesan kızların cinsellikleilgili konularda bilgi aldıkları kaynaklar arasında önemli bir yere sahip oldugu, ancakcinsellikle ilgili konularda adölesan kızlarla anneleri arasındaki iletisimin istendik noktadaolmadıgı sonucuna ulasılmıstır. Bu sonuç dogrultusunda annelerin aile içindeki cinsel egitimkonusunda etkili olabilmeleri için, onları destekleyecek ve güçlendirecek programlardüzenlenmesi önerilmistir.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted as a descriptive study with the purpose of evaluatingthe communication of female students with their mothers related to sexuality, who are beingeducated in high schools in Sivas province.This study is focused mainly on the female students 7202 who receive education inhigh schools in Sivas province and the test subjects are limited to 1045 female students whohave been chosen by using related formula. Then the number of students who will be thesubjects of the research from each school is determined by using stratum sampling method.These determined number of students are taken into research by using basic random samplingmethod. While collecting the data, only `The Personal Information Form? and `TheCommunication of Adolescent Girls with Their Mothers Related to Sexuality Rating Form?improved by researchers are used. The data is evaluated by using chi-square test.According to the research findings, mothers come third among the informationresources from which the adolescent girls take information about subjects related to sexuality.While 45.5 percent of adolescent girls think their information about sexuality is partlyenough, 38.9 percent of them think their communication with their mothers related tosexuality is not enough. The initial subjects that adolescent girls talk to their mothers arefirstly menstruation (78.4%), choosing a spouse (71.9%), physical changes in puberty(68.0%), flirtation (63.3%) and engagement (60.2%). However the initial subjects thatadolescent girls do not talk to their mothers are; the structure and function of male organ(94.0%), sexual relation (87.6%), risky sexual behaviors (83.0%), sexuality before marriage(78.6%), ways of contraception (74.3%), sexually transmitted infections (74.2%). Mostly,adolescent girls indicate that the information about menstruation they take from their mothersis enough.According to findings obtained from the research, mothers have an important partamong the sources that adolescent girls take information about the subjects related tosexuality, however, it is concluded that the communication between adolescent girls and theirmothers about the subjects related to sexuality is not at the desired level. Throughout theguide of these findings, it is suggested that actual organizations which will support andenhance mothers must be formed in order to make mothers more effective at sexual educationin their family.