Ekstremite kırık ve/veya çıkık tedavisi için kapalı redüksiyon yapılan çocuklarda etomidat ve ketaminin sedasyon yapıcı etkilerinin karşılaştırılması
The comparison of sedative effects of ketamine and etomidate for the reduction of children with limb fracture/joint dislocation
- Tez No: 203016
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİ LEVENT YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, kapalı redüksiyon, sedasyon, etomidat, ketamin, Children, closed reduction, sedation, etomidate, ketamine
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Ekstremite Kırık ve/veya Çıkık Tedavisi İçin Kapalı Redüksiyon Yapılan Çocuklarda Etomidat ve Ketaminin Sedasyon Yapıcı Etkilerinin KarşılaştırılmasıGiriş: Çocukların kırık ve eklem çıkıkları ile oluşan ağrı, huzursuzluk ve sıkıntılarının acil serviste güvenli ve etkin olarak giderilmesi, ilk değerlendirme ve doğru tedavi için sıklıkla gerekir.Amaç: Çalışmamızda amaç, kapalı redüksiyon gerektiren ekstremite kırığı ve/veya çıkığı olan çocuklarda sedasyon için kullanılan etomidat ve ketaminin indüksiyon ve uyanma süreleri ile hastaların acil serviste kalış sürelerine etkilerini karşılaştırmaktır. Ayrıca girişimlerin sedasyonla yapılmasının redüksiyon başarısına etkisi, ilaçların yan etkileri ve taburcu anındaki hekim, aile ve hasta memnuniyetini değerlendirmeyi de amaçladık.Gereç ve Yöntem: Çalışmamız ileriye yönelik, tek kör, rastgele örneklemeli klinik bir çalışma olarak Aralık 2005-Ekim 2007 arasında, hafta içi ve mesai saatlerinde ayrışmış ekstremite kırığı ve/veya çıkığı nedeniyle Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Acil Tıp Birimi'ne başvuran ve kapalı redüksiyon gereken, 7-18 yaşlarında 44 sağlıklı çocuk ile gerçekleştirildi. Hastalar iki gruba ayrılıp sedoanaljezi için Grup 1'e etomidat+fentanil ve Grup 2'ye ketamin verildi. İlaçların indüksiyon süreleri, hastaların uyanma acilde kalış süreleri ile yaşamsal bulguları ve Ramsay sedasyon skorları sedasyon öncesi, sırası ve sonrasında ölçüldü. Yan etkiler, hasta, hasta yakını ve hekim memnuniyetini değerlendirmek için anket yapıldı.Bulgular: Hastaların ortalama indüksiyon süreleri Grup 1'de 4,3±1,0 dakika, iken Grup 2'de 2,2±1,6 dakika (p=0,00), ortalama uyanma süreleri Grup 1'de 15,8±7,7 dakika ve Grup 2'de 20,7±10,8 dakika, acilde kalış süreleri Grup 1'de 145,5±63,3 dakika, Grup 2'de 196,5±141,6 dakika idi. Grup 1'de % 37,5, Grup 2'de % 25,0 yan etki görüldü. Etomidat kullanılan hastalar daha az ağrıdan yakındı (p=0,042) ve hastalar ve yakınları işlemden daha fazla memnun oldular (p=0,020 ve p=0,019).Sonuç: Ketaminin indüksiyon süresi etomidattan daha kısa iken hastaların uyanma ve acilde kalış süreleri, ilaçların yan etki sıklıkları her iki grupta da aynıdır. Ketamin ve etomidat acil serviste çocuk hastaların sedasyonu için güvenle kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The Comparison of Sedative Effects of Ketamine and Etomidate for the Reduction of Children with Limb Fracture/Joint DislocationIntroduction: The efficient and safe relief of pain, anxiety and stress of children with limb fractures/joint dislocations is essential for initial evaluation and proper treatment in the emergency department.Aim: The goal of our study was to compare the induction and recovery times, and emergency department stay duration of children needed closed reduction for limb fracture/joint dislocation who were sedated with etomidate or ketamine. We also aimed to evaluate the procedural success and side effects of the agents, the satisfaction levels of patients?, parents? and the physicians?.Materials and Methods: This study was performed as a prospective, randomized and blinded clinical study in 7-18 years old aged 44 healthy children with seperated limb fractures/joint dislocations in Pediatric Emergency Unit of Cukurova University School of Medicine between December 2005 and October 2007. The patients were divided into two groups, one received etomidate+fentanyl while other received ketamine for procedural sedation. The induction and recovery times of the agents, emergency department stay durations and vital signs and Ramsay sedation scores of patients before, during and after sedation procedure were measured. Side effects and satisfaction levels of the patients?, parents? and the physicians? were evaluated by a questionnaire.Results: The mean induction time in minutes in Group 1 was 4,3±1,0 and 2,2±1,6 in Group 2 (p=0,00), where mean recovery time was 15,8±7,7 minutes in Group 1 and 20,7±10,8 minutes in Group 2. The mean of emergency department stay duration was 145,5±63,3 minutes in Group 1 and 196,5±141,6 minutes in Group 2. Frequency of side effects was 37,5% in Group 1 and 25,0% in Group 2. Children sedated with etomidate complained less pain (p=0,042), and patients and parents were more satisfied. (p=0,020 and p=0,019).Conclusions: The induction time with ketamine was shorter than with etomidate but recovery times, emergency department stay durations and side effect frequencies were similar in both groups. Etomidate and ketamine are both safe for procedural sedation of children in the emergency department.