Ağız içi yumuşak doku patolojilerinde karbon dioksit lazer ve konvansiyonel cerrahi yöntemlerin karşılaştırılması ve kollateral termal hasarın histopatolojik değerlendirilmesi
Comparision of carbon dioxide laser surgery and conventional surgery on intraoral soft tissue pathologies and histolopathological evaluation of the collateral thermal damage. yeditepe university health sciences institute msc thesis in oral surgery
- Tez No: 203017
 - Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ŞENÇİFT
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
 - Anahtar Kelimeler: CO2 lazer, yumuşak doku patolojileri, termal hasar, CO2 laser, soft tissue pathology, thermal injury
 - Yıl: 2007
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 72
Özet
Günümüzde ağız içi yumuşak dokucerrahisinde konvansiyonel yöntemlere alternatif olarak özellikle CO2 lazeruygulamaları önerilmektedir. Bu çalışmada ağız içi yumuşak dokupatolojilerinin cerrahi tedavisinde anesteziye gereklilik, intraoperatif vepostoperatif komplikasyonlar, postoperatif ağrı kriterleri göz önüne alınarakCO2 lazer kullanımının konvansiyonel cerrahi yöntem ile karşılaştırılması veeksizyon hattındaki kollateral termal hasarın histopatolojik değerlendirmeyeetkisinin incelenmesi amaçlandı. Çalışmaya ağız içi yumuşak dokupatolojilerine sahip, yaş ortalaması 54,54±7,07 olan, 11'i erkek, 33'ü kadıntoplam 44 hasta dahil edildi. Bu hastaların 24'ü CO2 lazer ile 20'sikonvansiyonel yöntemle tedavi edilip toplam 39 biyopsi örneği kollateraltermal hasarın belirlenebilmesi için histopatolojik olarak incelendi. Lazercerrahisi uygulanan hastalardan 10'una topikal anesteziye destek lokal anesteziyapılırken, konvansiyonel yöntem uygulanan hastaların tümüne lokal anesteziyapıldı. Lazer cerrahisi uygulanan hastaların 7'si operasyon sonrası analjezikkullanmış olup konvansiyonel teknikle 2 hasta analjezik kullanmamıştır.Histopatolojik değerlendirmede insizyon hattındaki kollateral termal hasarınpatolojik tanıyı etkilemediği saptandı. Sonuç olarak CO2 lazerin yumuşak dokueksizyonel biyopsileri için uygun bir yöntem olduğu, intraoperatif vepostoperatif komplikasyonlarının minimal olduğu, operasyon esnasında vesonrasında ağrı kontrolünün iyi bir şekilde sağlanabildiği görüldü.
Özet (Çeviri)
CO2 laserapplications are referred as an alternative method for conventional surgery onoral soft tissues. The aim of the study is to compare CO2 laser and conventionalsurgery applied on oral soft tissue pathologies according to necessity ofanesthesia, intraoperative and postoperative complications, postoperative paincriterias and the evaluation of the effect of collateral thermal damage onhistopathological diagnosis. The study included 44 patient with a mean age of54,54±7,07 (11 men and 33 women) who had oral soft tissue pathologies. Thirtyninespecimens were examined histopathologically for determining collateralthermal damage. Ten patients needed local anesthesia after topical anestheticsin the laser treated group whereas all the patients were anesthetized with localanesthesia in the conventional group. In the laser treated group 7 patientneeded analgesics after the operation while 18 patients in the conventionalgroup. During the histopathological evaluation the collateral thermal damageon the incision line did not effect the histopathological diagnosis. In conclusion,CO2 laser is an effective instrument for soft tissue excisional biopsies withminimal intraoperative and postoperative complications and good pain control.