Mandibuler gömülü üçüncü molar dişlerin çekimi sonrası gelişen komplikasyonların insidansının ve hastaların yaşam kalitesinin belirlenmesi
Determination of incidence of complications and life quality after mandibular impacted third molar surgery
  1. Tez No: 203018
  2. Yazar: BERKEM ATALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ŞENÇİFT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mandibuler gömülü üçüncü molar diş, komplikasyon, VAS, yaşam kalitesi, Mandibular impacted third molar teeth, complication, VAS, lifequality
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Mandibuler üçüncü molar diş çekimleri sonrasõ oluşan komplikasyonlarpostoperatif tedavinin uzamasõna ve ağrõnõn devam etmesine nedenolmaktadõr. En sõk görülen komplikasyonlar ağrõ, ödem, trismus, enfeksiyon,alveolit, hemoraji, parestezi ve mandibuler kõrõklardõr. Bu çalõşmanõn amacõ;mandibuler gömülü üçüncü molar diş cerrahisi sonrasõ gelişenkomplikasyonlarõn görülme sõklõğõ, şiddeti ve çeşidinin saptanmasõ, nedenlerinaraştõrõlmasõ, görülen komplikasyonlarõn önlenmesi ve hastalarõn cerrahioperasyon sonrasõ yaşam kalitesinin belirlenmesidir. Çalõşma, yaşlarõ 16 ile 83arasõnda değişen, 77’si bayan, 28’i erkek toplam 105 hastanõn 121 mandibulergömülü üçüncü molar dişi (MGÜMD) üzerinde yürütüldü (ort.yaş=26,63±11,26). Tüm hastalarõn yaşõ, cinsiyeti, sistemik durumu, kötüalõşkanlõklarõ, ağõz hijyenleri, oral kontraseptif kullanõmõ ve menstürasyondönemleri ayrõca MGÜMD’ün sõnõflamasõ, ağrõ, ödem, trismus, parestezi gibipostoperatif komplikasyonlar kaydedildi. Görsel analog skala (VAS),postoperatif ağrõnõn ve ödemin belirlenmesinde, hastalarõn operasyonsonrasõnda hayat kalitelerinin kaydedilmesi için önceden hazõrlanan formlardakullanõldõ. VAS ile ödem varlõğõ (94, 5,5±3,06, p=0,004) ve kanamakomplikasyonu arasõnda (29, 6,24±2,77, p=0,019), operasyon süresi ile ödemvarlõğõ arasõnda (94, 30,65±15,49, p=0,005) ve operasyon süresi ile parestezikomplikasyonu arasõnda (10, 41,2±15,15, p=0,006) istatistiksel olarak anlamlõ birfark kaydedildi. Ödem varlõğõ ile klas II ilişki (46, %48,9, p=0,002) ve parsiyelkemik retansiyonu (54, %57,4, p=0,006) ilişkisi istatistiksel olarak anlamlõbulundu. Ayrõca trismus ile parsiyel kemik retansiyonu arasõnda (5, %62,5,p=0,046) istatistiksel olarak anlamlõ bir fark bulundu. Bu çalõşmada, yaşamkalitesinin kötüleşmesine neden olan postoperatif bulgular, ağrõ, ödem, trismusve parestezi olup, dikkatli bir cerrahi teknik, operatif özen ve hastalarõnpostoperatif önerileri uygulamasõ komplikasyonlarõn sõklõğõnõ ve şiddetiniazaltacaktõr.
Özet (Çeviri)
Post-operativecomplications of the mandibular third molar teeth might cause extended postoperativetreatment and continued pain. The most frequent complications arepain, edema, trismus, infection, alveolitis, hemorrhage, paresthesia, andmandibular fractures. The aim of this study is determination of the frequency ofoccurrence, severity and type of complications developing after mandibularimpacted third molar teeth surgery, examination of their reasons, prevention ofobserved complications, and to increase the patients post-operative quality oflife. The study involved 121 mandibular impacted third molar teeth of a total of105 patients (77 female, 28 male, mean age=26,63±11,26, ranging in 16 to 83years). The age, gender, medical history, bad habits, classification of impactedthird molar teeth, postoperatif complications such as pain, edema, trismus andparesthesia, oral hygiene in addition to oral contraceptive use and menstruationperiods of patients were recorded. VAS in which the determining postoperativeedema and pain, the life quality questionnaire were used. Statisticallysignificant results were seen between VAS and existence of edema (94, 5.5±3.06,p=0.004), and bleeding complication (29, 6.24±2.77, p=0.019), between theoperation period and existence of edema (94, 30.65±15.49, p=0.005) andparesthesia complication (10, 41.2±5.15, p= 0.006). The relation betweenexistence of edema and class II (46, 48.9%, p= 0.002) and partial bone retention(54, 57.4%, p=0.006) were statistically significant. Besides, the relation betweentrismus and partial bone retention (5, 62.5%, p=0.046) were found statisticallysignificant. The post-operative findings affecting quality of life are pain, edema,trismus, and paresthesia. A careful surgical technique and operative diligencecoupled with implementation by the patients of post-operative directivesreduce the frequency and intensity of complications.