Metallotiyonein promotor bölge polimorfizminin toksik metal ve iz element düzeylerine etkisi
Effect of metallothionein promoter region polymorphism on toxic metal and trace element levels
  1. Tez No: 203038
  2. Yazar: ZELİHA KAYAALTI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TÜLİN SÖYLEMEZOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Adli Tıp, Genetik, Forensic Medicine, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Gen Polimorfizmi, Metallotiyonein, Metaller, MT2A, Otopsi örnekleri
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Toksikoloji ve Adli Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalısmanın amacı, toplumumuzdaki MT2A kor promotor bölgesi polimorfizm oranını belirlemek ve bu polimorfizmin otopsi böbrek dokusunda iz element düzeyleri ve toksik metal birikimi üzerine etkisi olup olmadıgını arastırmaktır. Çalısmanın ilk kısmında, 308 bireyde metallotiyonein 2A kor promotor bölge ?-5 upstream?deki AG tek nükleotid polimorfizmi (SNP) arastırıldı. zole edilen DNA'ların MT2A promotor bölgesi, PCR teknigi ile çogaltılarak, 241 bp uzunlugundaki oligonükleotid amplifiye edildi. PCR ürünü BsgI restriksiyon enzimi ile kesildi. Toplumumuzdaki MT2A kor promotor bölge ?-5 upstream? deki tek nükleotid polimorfizmin genotip frekansları; % 87 homozigot tipik, %12.3 heterozigot ve %0.65 homozigot atipik genotip olarak belirlendi. kinci bölümde ise; otopsi olgularından alınarak, metallotiyonein 2A kor promotor bölge ?-5 upstream?deki AG tek nükleotid polimorfizmi belirlenmis olan 114 böbrek örneginin Cd, Pb, Zn ve Cu konsantrasyonları ölçüldü ve polimorfik özellikle metal düzeyi arasında korelasyon olup olmadıgı arastırıldı. Sonuç olarak; metallotiyonein 2A kor promotor bölge ?-5 upstream?deki AG tek nükleotid polimorfizm ile böbrek dokularındaki Pb, Zn ve Cu arasında herhangi bir korelasyon bulunmazken, Cd konsantrasyonu ile oldukça yüksek pozitif korelasyon tespit edildi (p=0.002). Böbrek doku örneklerindeki ortalama Cd konsantrasyonu; 95.54 ppm iken, homozigot tipik bireylerde; 87.72 ppm, heterozigot bireylerde; 151.24 ppm ve homozigot bireyde ise 153.09 ppm olarak belirlendi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the polymorphism of MT2A core promoter region in our population and investigate whether this polymorphism has an effect on trace element levels and toxic metal accumulation in the kidney tissue from autopsy material. In the first part of this study the polymorphism of the gene for MT2A, were analyzed in 308 subjects. AG single nucleotide polymorphism (SNP) was investigated in the individuals? MT2A core promoter region in the ?-5 upstream?. The MT2A promoter region of the isolated DNAs, were amplified with the PCR technique and 241 bp oligonucleotide were produced. The amplified oligonucleotides were cut with BsgI restriction enzyme. The genotype frequencies of the SNP in the societies? MT2A core promoter region were determined as follows; 87% homozygote typical, 12.3% heterozygote and 0.65% homozygote atypical genotype. After the determination AG SNP in the MT2A, the Cd, Pb, Zn and Cu concentration of the 114 kidney samples were measured and the correlation between the polymorphic characteristics and metal level were investigated. As a result; no correlation was found between the AG SNP in the MT2A and the Pb, Zn and Cu levels in the kidneys but a highly positive correlation was detected with the Cd concentration (p=0.002). While the average Cd concentration of the kidney tissue samples was 95.54 ppm, it was determined that the homozygote typical individuals have had 87.72 ppm, heterozygote individuals have had 151.24 ppm and homozygote atypical individuals have had 153.09 ppm. Key words; Autopsy tissue, Gene polymorphism, Metallothionein, MT2A, Metals;