Sıçanlarda kısa süreli rosiglitazon tedavisinin aorta düz kas RAGE ekspresyonu ve enflamasyon belirteçleri üzerine etkileri
Effects of short-term rosiglitazone treatment on RAGE expression and inflammation markers in rat aortic smooth muscle
- Tez No: 203049
- Danışmanlar: PROF.DR. NURAY ARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: AGE, enflamasyon, pleiotropik etki, RAGE, rosiglitazon
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Diyabetik komplikasyonlar, diyabetik bireylerin yaşam kalitelerinin bozulmasına ve erken ölümlere neden olmaktadır. Diyabette, ileri glikasyon son ürünleri (AGEs: advanced glycation end products)'nin düzeyleri ve reseptörlerinin (RAGE) ekspresyonları artmaktadır ve komplikasyonların gelişiminde bu artışların önemli rolü bulunmaktadır. Öte yandan, PPAR? (Peroxisome proliferator-activated receptor-?) agonistlerinin (antidiyabetik tiyazolidindionlar: pioglitazon ve rosiglitazon)) kültürlenmiş endotel hücrelerinde ve vasküler düz kasda RAGE ekspresyonunu azalttıkları bildirilmiştir. Ancak bu etkilerin AGE-albumin uygulanımı ile in vivo koşullarda ortaya çıkıp çıkmadığı bilinmemektedir. Eğer rosiglitazon in vivo koşullarda da bu pleiotropik etkileri oluşturuyor ise enflamasyon, ateroskleroz ve benzeri önemli damar hastalıkların gelişiminde protektif etki sağlayabilir. Çalışmamızda sağlıklı Wistar sıçanlara steril şartlarda hazırlanan AGE-BSA çözeltisi (0,2 ml/gün, 10 gün, i.v.) ile birlikte 8 mg/kg/gün dozda 10 gün süreyle oral rosiglitazon tedavisi uygulanmıştır. Ek olarak, sadece rosiglitazon veya sadece BSA uygulanan kontrol ve hiçbir uygulama yapılmayan kontrol grupları oluşturulmuştur. Tedavi süresi sonunda tüm grupların aorta düz kasında RAGE ekspresyonları RTPCR ile, aortada proenflamatuvar sitokinler TNF?, IL-6, IL-1ß ELISA yöntemi ile ölçümlenmişlerdir. Ek olarak, kan/serumda bazı metabolik değerler de (glukoz, HbA1c, lipid profili) ölçümlenmiştir. Hayvanların kan basınçları da ?tail cuff ? yöntemiyle ölçülmüştür. Sadece AGE-BSA çözeltisi uygulanan sıçanların aortik düz kasında RAGE ekspresyonu artmış, rosiglitazon tedavisi ile ise bu artış azalmıştır. Paralel olarak yine sadece AGE-BSA uygulanan grup aortalarda proenflamatuvar sitokinler TNF?, ve IL-1ß düzeyinde anlamlı artışlar görülmüş (p0.05, n:7). Kanda metabolik parametreler ve kan basıncı değerlerinde de hiçbir grupta anlamlı değişimler saptanmamıştır. Bulgularımız AGE'lerin indüklediği vasküler bozukluklar üzerinde rosiglitazon tedavisinin metabolik-bağımsız yararlı etkilerinin (pleiotropik etkiler) olduğunu göstermektedir. Eğer bu etkiler rosiglitazon ile uzun dönem tedavide de ortaya çıkıyorsa tiyazolidindionlar gelecekte enflamasyon, pre-diyabet, ateroskleroz ve AGE-ilişkili öteki kronik dejeneratif hastalıklarda anti-enflamatuar, antiproliferatif ve antiaterojenik amaçla kullanılabilme potansiyeline sahip olabilirler.
Özet (Çeviri)
Diabetic patients have shorter life span and poorer quality of life mainly due to diabetic complications. The enhanced formation of AGEs ( advanced glycation end products) and expression of RAGE (receptor for advanced glycation end product) play an important role in the development of diabetic complications. PPAR? ligands such as thiazolidinedione antidiabetic agents (rosiglitazone and pioglitazone) have been shown to decrease vascular wall inflammation and also expression of RAGE in cultured rat endothelial and vascular smooth muscle cells. However, it is not well known whether these beneficial pleiotropic effects of TZDs occur in in vivo AGEBSA- induced conditions. This study was therefore designed to evaluate whether short-term rosiglitazone treatment independent of it?s metabolic effects, can influence AGEs/RAGE associated complications without diabetes. Sterile AGEs solution (AGE-BSA: bovine serum albumin solution) was given to healthy male Wistar rats for 10 days (0.2 ml, once daily, i.v.) to induce AGE/RAGE associated complications. Some of them were treated with rosiglitazone for 10 days (8 mg/kg, once daily, oral gavage) at the beginning of application of AGEs solution (preventif study). Some of them received only BSA, or rosiglitazone or BSA + rosiglitazone treatment. At the end of therapy, expression of RAGE (by RT-PCR) and proinflammatuar cytokine levels (TNF?, IL-6, IL-1ß) (by ELISA) were measured in aortae. Blood pressure (by non invasif tail cuff method) values and some metabolic parameters (glucose, plasma triglyceride, cholesterole, HDL, LDL and HbA1c) in blood /plasma were also measured. AGE-BSA increased RAGE expression and proinflammatuar cytokin (TNF?, IL-1ß) levels significantly in aortae. Rosiglitazone treatment decreased these parameters.