Sıçanlarda kısa süreli böbrek iskemi / reperfüzyon hasarına karşı geraniolün koruyucu etkisi
The protective effects of geraniol against damage of short term renal ischemia-reperfusion in rats
- Tez No: 397169
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEDİHA CANBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Serbest Radikal, Antioksidan, Geraniol, İskemi Reperfüzyon, Böbrek, Kidney, Ischemia/Reperfusion, Geraniol, Free Radical, Antioxidant
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Tez çalışmasında sıçanlarda deneysel olarak oluşturulan böbrek iskemi reperfüzyon hasarına karşı, antioksidan özelliğe sahip geraniolün koruyucu etkileri araştırıldı. Deneysel çalışmada; her birinde n=7 olmak üzere 28 adet Wistar albino cinsi erkek sıçanlar rastgele seçilerek 4 grup oluşturuldu. Grup I (Sham), Grup II (İ/R), Grup III (50 mg/kg Geraniol + İ/R), Grup IV (100mg/kg Geraniol + İ/R) olarak belirlendi. Tüm gruplara ksilazin (10mg/kg) ve ketamin (70mg/kg) anestezisi altında sağ böbrek nefroktomisi yapıldı, 15 gün iyileşmeleri beklendi. Grup I ve II' ye 2 ml SF, Grup III ve IV' e sırasıyla 50 mg/kg ve 100 mg/kg geraniol tek doz halinde iskemiden bir saat önce intraperitonel olarak verildi. Grup I haricindeki gruplara 45 dakika iskemi ve 4 saat reperfüzyon uygulandı. Deney sonunda tüm hayvanlardan kan örnekleri ve böbrek dokuları alındı. Serum örneklerinde BUN ve CRE değerlerine bakılırken, doku örneklerinde CAT ve SOD enzim aktiviteleri ölçüldü. Doku kesitleri H&E ile boyandı ve ışık mikroskobunda incelendi. Çalışma sonuçlarına göre; Grup I ve Grup II' nin serumda BUN ve CRE, doku örneklerinde CAT ve SOD değerleri karşılaştırıldığında Grup II' de yükseldiği ve bunun sonucunda İ/R hasarının oluştuğu gözlendi. Geraniol uygulanan Grup III ve Grup IV' ün değerlerinin Grup I' e yaklaştığı gözlendi. Birbirine paralellik gösteren bu sonuçlar; 50 mg/kg' lik geraniolün, 100 mg/kg' lik geraniole göre daha etkili olduğunu destekler nitelikteydi. Deney sonuçlarına göre; intraperitonel olarak uygulanan geraniolün böbrek iskemi reperfüzyon hasarına karşı koruyucu etkisi olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the possible protective effects of geraniol, which is known to be an antioxidant, were investigated against experimentally induced short-term renal ischemia/ reperfusion (IR) injury in rats. In this empirical study, 28 Wistar-albino type 28 male rats (n=7) were prepared. They were randomly separeted into 4 groups. The groups were determined as follows: Group I (Sham), Group II (IR), Group III (50 mg/kg Geraniol + IR), Group IV (100 mg/kg Geraniol + IR). Under anesthesia, the right kidney nephrectomy was performed in all groups by using ksilazin (10mg/kg) and ketamin (70mg/kg). The rats were allowed to recover for 15 days before they were subjected to IR injury. Then, 2 ml SF was injected to Group I and Group II; 50 mg/kg geraniol was injected to Group III and 100 mg/kg geraniol was injectod to Group IV intraperitoneally one hour before ischemia. 45 minutes ischemia and 4 hours reperfusion were applied to all groups expect Group I. The dissection was performed in the Group I (without ischemia) after reperfusion. At the end of the experiment, Urea (BUN), Creatinine (CRE) activities in the blood serum and the Catalase (CAT) and Superoxide dismutases (SOD) Hematoxylien & Eosine and investigated by light microscope. At the end of the study, when Group I and Group II's BUN and CRE values of the I/R injury were compared, it was determined that there had been an increase in Group II and as a result of this, I/R injury had been created. It was observed that as a result of the application of geraniol, the CAT and SOD activities approached the control values and prevented this, injury 50 mg/kg geraniol was thought to be more effective when compared to 100 mg/kg of geraniol. The results obtained in the study showed that geraniol has a protective effect renal against renal I/R injury.