İskeletsel Sınıf III Maloklüzyonların Tedavisinde Yüz Maskesi ile Birlikte Farklı Ağız İçi Aygıt Uygulamalarının Dentofasiyal Yapıya Etkilerinin İncelenmesi-Retrospektif Çalışma
Analyzing The Effect of Using Combined Face Mask and Variant İntraoral Appliances On Dentofacial Structures İn Treatment of Class III Malocclusions- Retrospective Study
- Tez No: 203048
- Danışmanlar: PROF.DR. DİLEK ERDEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: İskeletsel Sınıf III maloklüzyon, Yüz Maskesi, Farklı ağız içi aygıtlar, Dentofasiyal yapı, Skeletal Class III malocclusion, Face Mask, Variant intraoral appliances, Dentofacial structure
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu çalışmada farklı ağız içi ankraj sistemleri kullanılarak yapılan Petit tipi yüz maskesi tedavilerinin, dentofasiyal yapılar üzerine etkileri karşılaştırmalı olarak değerlendirmek, ağız içi aygıtların protraksiyon sırasında oluşturduğu avantaj ve dezavantajları belirlemek amaçlanmıştır. Çalışma Petit tipi yüz maskesi ile birlikte ağız içi aygıt olarak, LLA (Labiolingual ark), DP (Düz plak), Hyrax veya RME plak aygıtları kombine olarak uygulanarak ortopedik tedavi aşamasını tamamlamış 54 Sınıf III maloklüzyonlu bireyin tedavi başı ve sonuna ait toplam 216 adet lateral sefalometrik ve el bilek radyografisi üzerinde yürütülmüştür. Araştırma grupları oluşturulurken bireylerin tedavi başında mandibuler kaynaklı olsun veya olmasın maksiller retrognati ihtiva eden iskeletsel Sınıf III maloklüzyona sahip olmaları, alt çenelerini geriye alamamaları ve maksimum gelişim atağını geçirmemiş olmalarına dikkat edilmiştir. Ağız içi ankraj sistemi olarak LLA, DP ve Hyrax uygulanmış gruplar 13'er kişiden oluşturulmuşlardır. RME plak uygulanmış grup ise 15 kişiden oluşturulmuştur. İki gruba genişletme yapılmış, ikisine yapılmamıştır. Genişletme gruplarından birinin oklüzyonu açık diğerinin kapalıdır. Aynı şekilde genişletme yapılmamış gruplardan birinin oklüzalı kapalı diğeri ise açıktır. Tedavi gruplarında pozitif overjet elde edilene kadar geçen ortalama süreler, LLA grubu için 130.38 gün, Düz plak grubu için 117.69 gün, Hyrax grubu için 106.23 gün, RME plak grubunu içinse 79.40 gündür. Tüm tedavi gruplarında maksillaya sağ ve sol tarafta 600 gr protraksiyon kuvvetleri, birinci premolar bölgeden, oklüzal düzleme göre 30° aşağıya doğru açılandırılmış şekilde uygulanmıştır. Araştırma gruplarının tedavi başı ve sonundaki kranio-fasiyo-dental özellikleri ve harcadıkları gelişim potansiyelleri ve tedavi esnasında meydana gelen değişiklikler, Varyans analizi ile karşılaştırılmıştır. Gruplarda tedavi esnasında meydana gelen değişiklikler, eş yapma t-testi ile incelenmiştir. Tüm gruplarda tedavi esnasında maksillanın sagital yön gelişiminin stimule edildiği ve mandibulanın sagital yön gelişiminin ise engellenerek büyüme yönünün vertikale kaydırıldığı görülmüştür. Palatal plan eğiminde hiçbir tedavi grubunda belirgin bir değişiklik görülmemiştir. Tüm gruplarda protraksiyon mekaniklerinin etkisiyle üst keserlerde protrüzyon, alt keserlerde retrüzyon izlenmiştir. Üst keser protrüzyonu en az Hyrax grubunda, en fazla ise DP grubunda izlenmiştir. Alt keser retrüzyonu ise en fazla Hyrax grubunda, en az ise DP grubunda izlenmiştir. Ancak iskeletsel değişikliklerde gruplar arası istatistik olarak fark bulunmamış, tüm gruplarda benzer şekilde olumlu değişiklikler olmuş ve iskeletsel Sınıf I ilişki elde edilmiştir. Keser konumlarındaki değişiklikler aygıtların dizayn farklılıklarından kaynaklanmıştır. Tüm tedavi gruplarında mandibuler plan açısı, mandibulanın posterior rotasyonuna bağlı olarak artmıştır. Tüm gruplarda pozitif overjet sağlanması için geçen süre istatistik olarak benzer bulunmuştur. Rakamsal değerlendirmelerde RME plak grubunun en az, LLA grubunun ise en çok protraksiyon süresine sahip olduğu görülmüştür. Bu araştırmanın sonuçları Yüz maskesi ile birlikte, LLA, Düz plak, Hyrax veya RME plak uygulamalarıyla benzer ortopedik sonuçlar elde edilebileceğini göstermiştir. Ancak tedavi süresi ve kullanım kolaylığı bakımından bantlı ve oklüzyonu kapalı RME aygıtlarıyla daha olumlu sonuçlar alınabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of our study was to determine the effects of Petit type face mask therapy in combination with different intraoral appliances on dentofacial structures, in addition to assess the advantages and disadvantages of these different intraoral appliances during protraction. The study was carried out on 216 pretreatment and posttreatment lateral cephalometric and hand-wrist radiographs of 54 Class III cases, which were treated with the Petit type face mask therapy, in combination with LLA (Labiolingual arch), DP (acrylic plate), Hyrax or RME (Rapid maxillary expansion plate) as intraoral appliances. The inclusion criteria for the cases were to have a Class III malocclusion with maxillary retrusion, whether accompanied with mandibular protrusion or not, not being able to bring mandible into an edge-to-edge incisal position and to be in the prepubertal peak. LLA, DP and Hyrax intraoral appliance groups were constituted of 13 cases. RME group included 15 subjects. Expansion was carried out in two of the groups. The occlusal surface of the teeth in one of the expansion groups was covered and the other was not. Similarly occlusal surface of the teeth was covered in one of the non-expansion groups. The mean treatment duration until positive overjet was ensured was 130.38 days for the LLA group, 117.69 days for DP group, 106.23 days for Hyrax group and 79.40 days for RME group. In all the treatment groups 600 gr of protraction force on left and right sides was applied to maxilla from first premolar region, with a downward inclination of 30° from the occlusal plane. The pretreatment and posttreatment craniofacio- dental values of the groups, growth potentials and treatment effects were compared using Variance analysis. The treatment effects were evaluated using paired t-test. It was found in all treatment groups that maxillary sagittal growth was stimulated and mandibular sagittal growth was inhibited and expressed more in vertical dimension. No significant difference was observed in palatal plane inclination of the groups. Maxillary incisor protrusion and mandibular incisor retrusion was found in all groups as an effect of protraction mechanics. The lowest amount of maxillary incisor protrusion was determined in the Hyrax group and the most in DP group. However lower incisor protrusion was most pronounced in Hyrax and least pronounced in the DP group. On the other hand skeletal effects did not show statistically significant differences, similar positive changes occurred in all groups and skeletal Class I was achieved. Differences that occurred in incisor positions were the results of the different appliance designs. Mandibular plane angle increased in all groups as a consequence of the posterior rotation of mandible. The treatment duration until positive overjet is accomplished was similar for all groups. Numeric evaluation showed that RME group had the least and LLA group had the most protraction duration. The results of this study revealed that face mask treatment in combination with LLA, DP, Hyrax and RME appliances displays similar orthopedic results. However regarding treatment duration and utilization, it was seen that more favorable results can be achieved using banded and occlusally covered RME appliance.