Sıçanlarda kısa süreli renal iskemi/reperfüzyon'a bağlı uzak doku hasarına karşı geraniol'ün koruyucu etkisi
The protective effect of geraniol against remote tissue injury induced by short term renal ischemia/reperfusion in rats
- Tez No: 463913
- Danışmanlar: PROF. DR. MEDİHA CANBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Sıçan, İskemi/Reperfüzyon, Uzak Organ, Karaciğer, Serbest Radikal, Antioksidan, Geraniol, Rat, Ischemia/Reperfusion, Remote organ, Liver, Free Radical, Antioxidant, Geraniol
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu tez çalışmasında sıçanlarda deneysel olarak oluşturulan kısa süreli böbrek iskemi/reperfüzyon (İ/R)' una bağlı karaciğer hasarına karşı antioksidan özelliği bilinen geraniol' ün olası koruyucu etkilerinin araştırılması hedeflenmiştir.Çalışmada 28 adet 3-4 aylık erkek Wistar albino sıçanlar kullanılmıştır (n=7). Rastgele seçimle, Grup I (Sham Grubu), Grup II (İ/R + Serum Fizyolojik), Grup III (İ/R + 50 mg/kg Geraniol), Grup IV (İ/R + 100 mg/kg Geraniol) olmak üzere 4 grup oluşturulmuştur. Ksilazin (10 mg/kg) ve ketamin (70 mg/kg) anestezisi altında tüm gruplara sağ böbrek nefroktomi işlemi uygulanmıştır. Grup I haricindeki gruplara 45 dakika iskemi ve 4 saat reperfüzyon uygulanmıştır. Grup I ve II' ye 2 ml serum fizyolojik (SF), Grup III ve IV' e sırasıyla 50 mg/kg, 100 mg/kg geraniol tek doz halinde iskemiden 1 saat önce intraperitonal olarak enjekte edilmiştir. Deney sonunda kan serumunda alanin aminotransferaz (ALT), aspartat aminotransferaz (AST) aktiviteleri ve karaciğer dokularında katalaz (CAT), süperoksit dismutaz (SOD) ve glutatyon peroksidaz (Gpx) enzim aktiviteleri ölçülmüştür. Doku kesitleri H&E ile boyanmış ve ışık mikroskobunda incelenmiştir. Çalışma sonuçlarına göre; Grup I ve Grup II' nin serumda ALT ve AST, doku örneklerinde CAT, SOD ve Gpx değerleri karşılaştırıldığında Grup II' de Grup I' e göre serum ALT ve AST değerlerinin ve karaciğer dokusuna ait SOD, Gpx aktivitelerinin arttığı, CAT aktivitesinin azaldığı görülmüştür. Grup III ve IV' ün SOD ve Gpx aktiviteleri Grup II' ye göre azalırken; CAT aktiviteleri artış göstermiştir. Histopatolojik olarak Grup II karaciğer dokusunda yoğun vakuolizasyon, ileri derece nekroz, yoğun nüklear infiltrasyon ve kanama gözlenirken, Grup IV' te bu bulgulara rastlanmamıştır. Deneysel çalışmamızın histolojik bulguları biyokimyasal analizleri desteklemektedir.Çalışma sonuçları, intraperitonal olarak uygulanan geraniol' ün 100 mg/kg dozunun böbrek İ/R hasarından etkilenen karaciğer üzerinde koruyucu etkisi olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the possible protective effects of geraniol, which is known to be an atioxidant, were investigated against liver injury induced by experimentally short-term renal ischemia/reperfusion (I/R) injury in rats.In the study, three to four month old, Wistar-albino type 28 rats were used (n=7). Four groups were designed randomly that Group I (Sham Group), Group II (I/R+normal saline), Group III (I/R+ 50 mg/kg geraniol), Group IV (I/R+ 100 mg/kg geraniol). Right nephrectomies were performed under xylazine (10 mg/kg) and ketamine (70 mg/kg) anesthesia in all group rats. Then, 2 ml physiological saline solution was injected to Group I and Group II; 50 mg/kg geraniol was injected to Group III and 100 mg/kg geraniol was injected to Group IV intraperitoneally one hour before ischemia. 45 minutes ischemia and 4 hours reperfsion were applied to all groups expect Group I. At the end of the experiment, ALT, AST activites in the blood serum and the Catalase (CAT), Superoxide dismutases (SOD) and Glutathione peroxidase (Gpx), enzime activities in liver tissue were measured. Histological sections were stained using Hematoxylien & Eosine and investigated by light microscope. According to the study results, when Group I and Group II' s ALT and AST values were compared in serum and CAT, SOD, Gpx in tissue samples, belonging to Group II' s serum ALT and AST value and SOD, Gpx activity increased and CAT activity decreased in liver tissue. While Group III and IV' s SOD and Gpx activities decreased, CAT activity increased compared to Group II. Although histopathologically, in Group II the liver tissue was shown that intense vakuolization, advenced necrozis, intense nuclear infiltrasyon and congestion, this findings was not found in Group IV. Biochemical analyzes have supported by histological findings of our experimental study. The results of this study have demonstrated that geraniol (100 mg/kg i.p.) prevents distant organ injury because of renal I/R injury.