Van ilinde akaryakıt kaçakçılığının incelenmesi
Investigation of oil smuggling in Van city
  1. Tez No: 203085
  2. Yazar: SUAT ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAYHAN MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Hukuk, Forensic Medicine, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Akaryakıt kaçakçılıgı, kaçakçılık, sınır ticareti, sınır güvenligi, sırtçılık, Oil smuggling, smuggling, Border commerce, Border Security, carrying
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik İncelemeler ve Kriminalistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Akaryakıt kaçakçılıgı ülkemizde son yıllarda yapılan ve devlete büyük zararlar veren bir suç türü olarak karsımıza çıkmaktadır. Kolay para kazanma arzusu, akaryakıt ürünlerinden alınan verginin yüksekligi, sınır ülkelerinde akaryakıt fiyatlarının ülkemize göre çok düsük olması, dogu ve güneydogu sınırlarımızın cografi nedenlerle kontrolünün güçlügü, sahillerimizin çok uzun ve büyük bölümünün kontrolsüz olması akaryakıt kaçakçılıgının nedenlerindendir. Ülkemize kaçak akaryakıt girisi 2000 yılından itibaren hızlı bir sekilde artmaya baslamıstır. Kaçakçıların kullandıgı yöntemler çok çesitli olmakla beraber deniz yoluyla, karayoluyla, akaryakıta kimyasal maddeler karıstırma, petrol boru hattı hırsızlıgı ve sınır ihlali seklinde olmaktadır. Kaçak, devletin akaryakıttan aldıgı verginin (ÖTV+KDV) kayıbı nedeni ile ülke ekonomisine, standart dısı olması dolayısı ile kullanan araçların motor aksamına ve kükürt oranının yüksek olmasından da insan saglıgına ve çevreye büyük zararlar vermektedir. Devlet yetkilileri yasal boslukları doldurmak ve kaçakçılık yöntemlerine göre mevcut kanunlarda düzenlemeler ve yeni kanunlar yaparak akaryakıt kaçakçılıgını önlemeye çalısmaktadır. Kaçak yakıtın yurt içine sokuldugu miktarın tespiti için yapılan projeksiyona göre son sekiz yılda ortalama yılda bir milyon ton oldugu tahmin edilmektedir. Kolluk kuvvetlerince ele geçen miktarı ise oldukça düsük seviyede kalmaktadır. Van ilinde ele geçen miktar ise ülke ortalamasının % 20-25 ine tekabül etmektedir. Van'ın sınır güvenliginin cografyasından dolayı tam olarak saglanamadıgından, kaçakçılık sınır ihlal yöntemi kullanılarak yapılmaktadır. Hayvan sırtında tasınarak yurda sokuldugu için kaçakçılık bölgesel özellik tasımaktadır. Kaçakçılıgı önlemek için alınacak tedbirlerin de bölgesel özellikleri kapsayacak sekilde yapılması, yasal düzenlemelerin kaçakçılıgı caydırıcı olması ve sınır güvenliginin tekrar gözden geçirilmesi ve kaçakçılıgı tesfik eden akaryakıt üzerindeki vergi yükünün biraz daha makul seviyeye çekilmesi hem akaryakıt sektörü içinde çalısanlar hem kolluk kuvvetleri hem de kullanıcı olan vatandaslar için oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
Oil smuggling has emerged as a crime which has a great loss for the government recently. Easy Money will, high taxes on the fuel-oil products, low oil prices in the neighbour countries, difficulties in controlling our eastern and souteastern fronts, and the fact that our coasts are very long and most part of them are uncontrolled; are some of the causes of oil smuggling. Inflow of fuel-oil in to our country has started tor ise immediately after 2000. Despite the methods that smugglers use are very diverse, mostly they are by motorways, seaways, by adding some chemicals to the fuel-oil, pipeline theft and infiltrating the fronts. Smuggled fuel-oil has bad effects on the economy because of the tax loss, on car engines because of being nonstandart and on human health because of high sulphur rate. Government authorities are trying to stop the smuggling by filling the juristical gaps, by modifying the current law against the smuggling technics and by legislating new laws. Based on the projections made to detect the smuggled fuel-oil amount, it is estimated that the average is 8 million tones for the last 8 years. However captured amount of this volume is very small. The amount which was captured in the city of Van is nearly %20-25 of the country average. Because of the fact that the border security near Van is vey difficult geographically, smugglers use the infiltrating technic here. Smuggling in this area has regional features because they use mount. Consequently the precautions to stop the smuggling must take the regional features into account. It is very important for those who works in the oil market and for security forces and also for the public that laws must be deterrent, front security technics must be revised, high taxes on the fuel-oil should be decreased.